Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Polisen: Inga problem med asylsökande i Östnyland

Från 2015
trappuppgång
Bildtext De första flyktingarna anlände till Johannisberg i medlet av oktober.
Bild: Yle/Erica Vasama

Varken asylsökande eller de som motsätter sig dem har orsakat problem med säkerheten i Östnyland.

De flyktingar som bor i flyktingförläggningen i Johannisberg i Borgå är barnfamiljer med mor- och farföräldrar som inte vållar problem, meddelar polisen. Inte heller de som motsätter sig flyktingarna har gett upphov till utryckningar.

Endast en incident har sysselsatt polisen: för ett par veckor sedan satte någon upp affischer med ett flyktingfientligt budskap i närheten av centralen. Polisen utreder som bäst om affischerna strider mot lagen.

Aktivt samarbete

Polisen samarbetar med alla aktörer som jobbar med de asylsökande.

- Vi går igenom säkerhetsarrangemang, ger information åt flyktingarna och personalen på förläggningarna och för en ständig diskussion, säger kommissarie Riku Korpela, som är kontaktperson mellan polisen och förläggningarna.

Polischef Kari Rantala vid Östra Nylands polisinrättning berättar att polisen har stort förtroende för personalen och väktarna vid förläggningarna.

- De är på plats dag och natt och håller ett öga på att inget allvarligt händer. De har den bästa kontrollen och speciellt Röda korset som ansvarar för förläggningen i Johannisberg har bred erfarenhet av verksamhet som den här.

Interna bråk kan uppstå

Till Karijärvi lägergård i Borgå anländer flyktingar troligen i slutet av nästa vecka. Varifrån de kommer och vem de är vet man fortfarande inte.

Polisen är beredd att rycka in om problem uppstår.

- Vid förläggningar där ensamkommande män bor måste polisen då och då blanda sig i invånarnas interna bråk, säger polischef Kari Rantala. När flera hundra människor bor tillsammans dag och natt är det oundvikligt.

Pressen på Borgå kan öka

Efter terrordåden i Paris i helgen kartlade även polisen i Östra Nyland riskerna i regionen. Här har man inte lagt märke till någon misstänksam verksamhet. Polisen i Borgå fortsätter genomföra ankomstintervjuer med dem som kommer till regionen.

Idag kommer huvudströmmen av flyktingar via Torneå där de registreras.

Situationen kan ändå förändras om terrordåden leder till begränsningar av rörligheten i Mellaneuropa, säger polischef Kari Rantala vid Östra Nylands polisinrättning.

Antalet flyktingar som kommer österifrån eller till Helsingfors-Vanda flygfält kan öka och därmed sätta press på Borgå.

två poliser
Bild: Yle/Erica Vasama

En lyckad integration livsviktig

Inom några månader kommer de första asylbesluten. Enligt Migrationsverket får uppskattningsvis mellan 30 och 40 procent av flyktingarna uppehållstillstånd. I framtiden kommer eskortering av människor ut ur landet allt oftare att höra till polisens vardagsuppgifter.

Kommunerna står inför den stora utmaningen att integrera de asylsökande i det finländska samhället. Språkkunskaper är en stor bit i pusslet. Integrationen är otroligt viktig, säger Rantala.

- Om man hamnar utanför samhället istället för att bli en del av det, ökar risken för att man dras till brottslig verksamhet.