Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Viking Line säljer M/S Amorella – köparen finns i Medelhavet

Från 2022
Uppdaterad 05.08.2022 13:16.
Viking Amorella seglar på Erstan.
Bildtext Viking Amorella säljs till Corsica Ferries SAS för 19,1 miljoner euro.
Bild: Jesper Alm / Yle

Viking Line meddelar att bolaget säljer fartyget M/S Amorella. Ny ägare är ett rederi med ett dussin rutter i västra Medelhavet.

Viking Line meddelade i dag att bolaget har kommit överens med Corsica Ferries SAS om att sälja fartyget M/S Amorella. Enligt planen kommer affären att slutföras och fartyget att levereras under oktober 2022.

Fartygets sista tur på rutten Helsingfors-Stockholm kommer att gå av stapeln den 17–18 september.

Viking Line uppger att man har som mål att Amorellas ordinarie personal erbjuds arbete på rederiets övriga fartyg.

– Det berör 135 personer, men i nuläget kan vi inte säga vilka fartyg som de kommer att spridas ut till. Efter sommarsäsongen kommer vi att se över var behovet finns, säger Viking Lines informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Priset uppges vara 19,1 miljoner euro. Fartygets bokföringsvärde i slutet av juni 2022 var 3,2 miljoner euro, uppger rederiet, som säger att försäljningen stärker bolagets finansiella position och likviditet.

Viking hade redan tidigare meddelat att Amorella var till salu eftersom Viking Glory levererats för att ta över på rutten Åbo-Stockholm.

M/S Viking Grace
Bildtext Viking Grace har gjort M/S Amorella överflödig för Viking Line.
Bild: Arash Matin / Yle

Viking Lines trotjänare

Enligt Viking Lines verkställande direktör Jan Hanses, hör Amorella till trotjänarna i rederiets flotta.

"Hon har varit en stöttepelare som upprätthållit regelbunden trafik på rederiets kärnlinje mellan Åbo, Åland och Stockholm", kommenterar han i ett pressmeddelande från rederiet.

Han säger att försäljningen av Amorella inte innebär att Viking Line avstår från linjen Helsingfors–Stockholm, utan man "fortsätter trafiken med ett fartyg under vintern och utvärderar strategiska alternativ för linjens fortsättning”.

M/S Amorella har hört till Viking Lines flotta sedan 1988.

Korsika, Sardinien och Elba

Ett gulvitt kryssningsfartyg ligger i en hamn i ett medelhavslandskap. På den gula delen står det med mörka bokstäver Corsica Ferries - Sardinia Ferries.
Bildtext M/S Amorella byter från rödvitt till gulvitt när Corsica Ferries tar över fartyget från Viking Line.
Bild: Carol J Saunders / Alamy/All Over Press

Amorellas köpare, Corsica Ferries SAS, grundades år 1968 som Corsica Line för trafik mellan den franska ön Korsika och Italien. Sedan dess har rederiet vuxit till sig – framför allt genom förvärvet av italienska Sardinia Ferries år 1981 – och har nu flera rutter mellan det italienska och franska fastlandet och öarna Korsika, Sardinien och Elba.

Man kan också ta Corsica Ferries på två rutter mellan franska Korsika och italienska Sardinien eller åka från franska Toulon till spanska Mallorca.

Var Amorella ska gå är tillsvidare oklart.

Redan ifjol köpte rederiet fartyget M/S Mariella av Viking Line för 19,6 miljoner euro.

– Corsica Ferries har en intensiv trafik på Medelhavet, och har varit väldigt nöjda med Mariella. De verkar tycka att våra fartyg är i väldigt gott skick, säger informationsdirektör Johanna Boijer-Svahnström.

Corsica Ferries – eller Corsica Ferries Sardinia Ferries som bolaget kallas efter – hade årligen 2,8 miljoner passagerare i västra Medelhavet före coronapandemin.