Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stor inflyttning från huvudstadsregionen – Borgåborna köper billigare hus österut och i Sibbo saknas stora, nya lägenheter

Från 2022
Uppdaterad 07.08.2022 21:01.
Ett rött hus vid havet.
Bildtext Det här huset på Svinö i Borgå är till salu.
Bild: Frida Frankenhaeuser

De senaste två åren har nästan alla objekt som kommit till försäljning i Östnyland gått åt mer eller mindre genast. Nu har läget stabiliserat sig och fastighetsmarknaden är normal, men lägenheter i gamla husbolag har blivit svåra att sälja.

Tuomas Laakko är försäljningschef på en fastighetsförmedling i Borgå. När jag ringer upp har han tid att svara i telefon och prata en god stund. Läget är ganska lugnt just nu och människor funderar inte på husköp, de njuter hellre av sommarsolen.

– På våren var marknaden ännu het. Många ville köpa men det fanns inte så mycket att sälja. Men mot sommaren började folk sälja, och nu är marknaden normaliserad.

Det finns ett överutbud på hyresbostäder. Det har byggts så hemskt mycket nytt de senaste åren

Tuomas Laakko, försäljningschef i Borgå

Fastigheterna i Borgå går i regel alltid åt, oavsett trenden i resten av landet, berättar Laakko. Men för tillfället är det svårare att sälja lägenheter i äldre husbolag, till exempel i hus som är byggda på 60-, 70- eller 80-talet.

– Det som vi märker redan nu i både Borgå och i huvudstadsregionen är att människor inte köper investeringsbostäder som förr.

Att hyra ut en bostad i både Helsingfors och i huvudstadsregionen är inte lika lätt som tidigare. Folk vill inte hyra slitna lägenheter utan allt ska vara tiptop, säger Laakko.

– Det finns ett överutbud på hyresbostäder. Det har byggts så hemskt mycket nytt de senaste åren, så nu går det som är lite äldre inte åt.

En man i kostym utanför en dörr.
Bildtext Tuomas Laakko berättar att 80 procent av fastigheterna som säljs i Borgå går till utsocknesbor. Borgåborna i sin tur köper fastigheter österut där priserna är billigare.
Bild: Oscar Lindell

Villa för 2,2 miljoner euro gick åt i Borgå

Den dyraste privata fastighetsaffär i Borgå, och eventuellt i hela Östnyland genom tiden, gjordes i år. Det var en miljonvilla på Hermansö som såldes till en privatperson för 2,2 miljoner euro.

– Det här är exceptionellt. Genom tiderna har det bara sålts ungefär 10 privata objekt som kostat över en miljon i Borgåtrakten, säger Laakko.

Genom tiderna har det bara sålts ungefär 10 privata objekt som kostat över en miljon i Borgåtrakten

Tuomas Laakko, försäljningschef i Borgå

De populäraste områdena i Borgå är centrum, Västra åstranden, Haiko och Hermansö. Ofta kommer köparen från huvudstadsregionen.

– Borgåborna köper österut där det är billigare. Det kan vara både sommarstuga och enfamiljshus.

Laakko jämför att en Helsingforsbo kan köpa sig ett eget hus i Borgå centrum för samma pris som hen säljer sin trea i huvudstaden.

Motorbåtar förtöjda vid en hamn.
Bildtext I Borgå går det år flest fastigheter på Västra åstranden, i centrum, på Haiko-området och på Hermansö.
Bild: Milena Hackman / Yle

10 hus av 8 går åt nya Borgåbor

Sara Karlsson jobbar som fastighetsförmedlare i Borgå. Hon tycker inte att marknaden normaliserat sig ännu, åtminstone inte i Borgå.

– Bara i fjol fick vi 463 nya invånare, många av dem föräldrar med barn. Och det fortsätter, folk vill fortfarande flytta hit.

Karlsson säger att efterfrågan i Borgå är större än utbudet.

– Det finns 290 bostäder till salu i Borgå just nu. För fyra år sedan var utbudet ett annat, då fanns det ungefär 700 bostäder till salu i Borgå.

Jag har dubbelt så många människor på visningar på västra sidan än på den östra sidan av ån

Sara Karlsson, fastighetsförmedlare i Borgå

Majoriteten av dem som köper hem i Borgå kommer utifrån, ofta från huvudstadsregionen. Om hon säljer tio egnahemshus går åtta till andra än Borgåbor, berättar hon. Dessutom vill de nyinflyttade gärna bo på västra sidan av ån.

– Jag har dubbelt så många människor på visningar på västra sidan än på den östra sidan av ån.

När kriget bröt ut ville folk sälja sina placeringslägenheter

Sara Karlsson har också, som Laakko, noterat att placeringslägenheter inte går åt så bra längre.

Hon berättar att hennes företag blev kontaktat av ungefär 100 säljare genast då kriget i Ukraina bröt ut. Folk ville sälja sina placeringslägenheter och ha reda pengar i plånboken istället.

– Den prisförändringen syns inte alls på egnahemshus. Oavsett hur världsläget ser ut behöver en människa någonstans att bo. En placeringslägenhet kan man sälja, men ett hem behöver man alltid.

En kvinna sitter på en trappa och ler.
Bildtext Sara Karlsson säger att det kommer 30 familjer på visning då hon säljer ett småhus i gott skick. Det kommer ungefär fyra familjer om huset behöver renoveras.
Bild: Anette Sundstrom Photography

Karlsson säger att hon med intresse följer med hur det höga priset för bränslet kommer att inverka på folks sätt att bo.

– Hur kommer familjer, som nu bor så att de behöver två bilar, att tänka i framtiden. Hur kommer de att vilja bo?

En trend som är genomgående i all försäljning är att det ska vara så lite möda som möjligt med den nya fastigheten. De flesta av kunderna vill köpa ett hus eller en lägenhet som är tip top och färdig att använda.

– När jag har ett renoveringsobjekt till salu kommer fyra familjer och tittar. Är småhuset i färdigt skick kommer 30 familjer.

Utsikt över några hus och skogen.
Bildtext Just nu är efterfrågan stor på större, nya lägenheter i Sibbo. Många äldre byter sitt egnahemshus mot lägenhet och skulle gärna köpa nytt med flera rum.
Bild: Dayana Atazhanova / Yle

I Sibbo skulle flera stora lägenheter gå åt

I Sibbo är det både Sibbobor och utsocknes som köper fastigheter. Ulrica Holmgren är fastighetsförmedlare i kommunen och också hon säger att försäljningstiden har blivit längre, framförallt på äldre hus, när man jämför med den hetaste försäljningsperioden under pandemin.

Hon konstaterar samma som Karlsson och Laakko. Objektet ska helst vara i gott skick och lättskött.

– Hus från 2000-talet som är i bra skick och har rätt uppvärmning, det vill säga inte direkt el eller olja, går hyggligt åt. Men 1980- och 1990-talshusen som kräver renovering har längre försäljningstid.

Ett 80-tals hus som kräver renovering kan ta några månader att sälja

Ulrica Holmgren, fastighetsförmedlare

Holmgren säger, som Karlsson, att de flesta som köper småhus ogärna renoverar. Dessutom är folk rädda för att materialkostnaderna på ett renoveringsobjekt ska eskalera utom kontroll.

– Ett hus i gott skick kan säljas under ett veckoslut, men ett 80-talshus som kräver renovering kan ta några månader. Men om priset är rätt går det mesta åt.

En kvinna med kort, ljust hår.
Bildtext Ulrica Holmgren säger att den som underhåller sitt hus också har lättare att sälja det.
Bild: Silfvenius Oy

Just nu är efterfrågan stor på större, nya lägenheter i Sibbo.

– Det är många äldre som flyttar bort från sina småhus och vill köpa en tillgänglig lägenhet, men det finns mest bara en- och tvårummare till salu i de nybyggda husen.

Fastighetsförmedlare Ulrica Holmgren vill komma med ett tips åt alla som äger en fastighet.

– Den som underhåller sitt hus och sköter om det bevarar också värdet på huset och sen går det lättare åt om man behöver sälja.