Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ukrainas regering anklagar Amnesty för att sprida rysk desinformation – så här svarar människorättsorganisationen på kritiken

Uppdaterad 05.08.2022 15:04.
Två ukrainska soldater klädda i full utrustning sitter i en skog.
Bildtext Också ukrainska soldater har gjort sig skyldiga till krigsförbrytelser. Fallen är väldokumenterade av Amnestys forskare som har varit på plats i Ukraina sedan det ryska anfallet drog i gång. På bilden två soldater från de regionala försvarsstyrkorna.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Det har blåst upp till storm på sociala medier och talespersoner för den ukrainska regeringen anklagar Amnesty för att gå Rysslands ärenden. Det här efter att Amnesty i en rapport anklagar Ukraina för att ha brutit mot krigets lagar.

Amnestys rapport handlar om att de ukrainska styrkorna placerar soldater på skolor och sjukhus.

Den ukrainska armén utför också attacker från bostadsområden.

Det stormar alltså på de sociala plattformarna. Nu svarar Amnesty på kritiken.

Amnestys verksamhetsledare Frank Johansson.
Bildtext Amnesty svarar. Det att Ryssland kontinuerligt gör sig skyldig till krigsförbrytelser betyder inte att Ukraina kan låta bli att följa krigets lagar, säger verksamhetsledaren Frank Johansson.
Bild: Janne Lindroos / Yle

19 dokumenterade fall där ukrainska soldater har positionerat sig i närheten av civila

Verksamhetsledaren Frank Johansson konstaterar att Amnesty har haft mycket erfarna forskare på plats i Ukraina allt sedan kriget började. Amnesty har dokumenterat 19 situationer där ukrainska soldater har positionerat sig i närheten av civila, också då det skulle ha funnits alternativ.

– Det är också klarlagt att civila inte har fått någon varning av soldaterna om att de kommer att skjuta därifrån och att det betyder att det kan väntas någon form av motattack, kommenterar Frank Johansson.

– Det här är att försätta civila i onödig fara och det är förbjudet enligt krigets lagar.

Har Amnesty dokumenterat andra ukrainska krigsförbrytelser?

– Vi har undersökt ett par fall. Men svårigheten med att undersöka vad som skett från den ukrainska sidan är att vi inte har tillgång till de områden som Ryssland ockuperar.

– Och det betyder att vi inte får information därifrån – det vill säga vi undersöker men vi har inte tillräckligt starka belägg för annat än det som vi har publicerat i går.

Ukraina hävdar att fakta är tagna ur kontext och att ni skuldbelägger offret?

– Vi har sagt mycket entydigt att Ryssland har gjort sig skyldigt till ett olagligt anfallskrig och vi har dokumenterat mycket allvarliga ryska krigsförbrytelser från flera olika orter i Ukraina.

– Jag tycker att det som vi har sagt ska ses i den kontexten. Det att Ryssland kontinuerligt gör sig skyldig till krigsförbrytelser betyder inte att Ukraina kan låta bli att följa den humanitära rätten, alltså i krigets lagar.

Ryssland attackerar systematiskt civila mål – ska inte skolor och sjukhus försvaras?

– Det är alldeles klart att civila mål ska försvaras, men det som vi säger i den här rapporten är att det finns många situationer där de ukrainska soldaterna kunde ha positionerat sig på andra ställen.

– Soldaterna borde ha varnat civila lokalt och det har de inte gjort. Det här betyder absolut inte att ukrainska soldater inte skulle få försvara sig.

Ni hävdar alltså att ukrainska soldater använder civila som sköld?

– Nej, det säger vi inte direkt. Det vi säger är att de ukrainska soldaterna är oförsiktiga i sin taktik.

– Att använda civila som sköld är att alldeles uppenbart placera civila på sådana platser där militären vill vara. Och det har de ukrainska soldaterna inte gjort.

Hur tolkar du den enorma kritik som Amnesty nu får?

– Jag är lite förvånad över den. Samtidigt är jag medveten om att den är upphaussad av olika aktörer på sociala medier.

– Jag är förvånad därför att folk inte är beredda att se komplexiteten i situationen utan ser den väldigt svart-vitt. Det är alldeles klart att i nästan alla krig gör båda parter sig skyldiga till någon form av krigsförbrytelser.

– Vi är en oberoende människorättorganisation och vi har publicerat tiotals rapporter om ryska krigsförbrytelser. Om vi samtidigt får belägg för att ukrainarna gör saker som de inte borde göra, så om vi inte skulle publicera dem så skulle vi inte vara en oberoende människorättsorganisation.

Är det möjligt att Amnesty går Rysslands ärenden?

– Det där är en absurd fråga. Ryssland gör allt för att göra vårt arbete svårare hela tiden, Ryssland har stängt vårt kontor i Moskva och vi har inget till övers för den ryska regimen. Den här reaktionen att vi skulle arbeta för Rysslands sak finner jag totalt absurd.

Korrigering 5.8.2022 kl. 15.03: Ingressen har ändrats från att "Amnesty i en rapport anklagar Ukraina för krigsförbrytelser" till att "Amnesty i en rapport anklagar Ukraina för att ha brutit mot krigets lagar".