Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Sibboryttaren Axel Lindberg siktar på medalj vid FM i fälttävlan

Ryttaren Axel Lindberg med hästen Lady i Söderkulla, Sibbo.
Bildtext I fälttävlan ingår tre delmoment: dressyr, banhoppning och terrängritt. Lindberg anser sig vara starkast i terrängritt.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Som ung ryttare vann Axel Lindberg de nordiska mästerskapen och ett FM-brons. Nu tävlar han i seniorklass och under veckoslutet 6–7 augusti bär det av till Kervo för FM i fälttävlan.

Axel Lindberg och hans tvillingbror fick sin första ponny när de fyllde fem år. Lindberg har vuxit upp med hästar och i dag bor det tolv hästar i stallet på familjens gård i Söderkulla i Sibbo.

– Det började som en rolig hobby, jag red lite nu och då men i tonåren började jag tävla och satsa mera, berättar Axel Lindberg.

Som ung ryttare knep han två guldmedaljer i de nordiska mästerskapen och ett brons i FM. Under veckoslutet 6-7 augusti ska den snart 25-åriga Sibboryttaren delta i FM i fälttävlan i Kervo.

– Jag blir nog besviken om det inte blir medalj, säger Lindberg hoppfullt.

Ryttaren Axel Lindbergs häst Lady i stallet i Söderkulla, Sibbo.
Bildtext Lady är en av de fyra hästarna som åker med på tävlingsveckoslutet i Kervo. Axel Lindberg har haft ett fullspäckat tävlingsschema under sommaren.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Han tror att kampen om guld kan bli utmanande, men en andra- eller tredjeplats känns inte omöjlig. Att få tävla 15 minuter från hemmastallet i Söderkulla är välkommet eftersom tävlingar ofta annars för Lindberg på längre resor.

– Det blir roligt. Nu kan flera vänner och bekanta komma och titta på.

Lindberg har bott i Tyskland och därifrån åkt till tävlingar i bland annat Milano och Paris. Men nu har han flyttat tillbaka till Söderkulla och jobbar med att träna både hästar och andra ryttare.

I fälttävlan ingår tre delmoment – dressyr, banhoppning och terrängritt.

– Jag skulle säga att min starkaste del är terrängritten, som kommer till sist. Där brukar jag oftast göra felfria rundor, berättar Lindberg.

Träningsbana för banhoppning.
Bildtext Tävlingsresorna har ibland fört Axel Lindberg långa vägar, bland annat till Paris och Milano. I år har han däremot tävlat i Finland för det mesta.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Sommaren har varit intensiv med ett fullspäckat tävlingsschema.

– Det har varit lite stressigt. Jag har tävlat nästan varje veckoslut sedan maj. Men det har gått bra, jag har fått flera vinster och placeringar.

Lindbergs bästa häst, som han vann nordiska mästerskapen och FM-bronset med, gick i pension förra hösten. Förändringen har inte orsakat någon större omställning för Lindberg men eftersom de andra hästarna är mer oerfarna har han inte kunnat tävla på de större banorna i Europa.

I år har han tävlat i Finland för det mesta, men också gjort två resor till Sverige och Estland.

Då vi träffar Axel Lindberg är det fredagsmorgon och genast efteråt ska han träna och göra de sista finslipningarna inför tävlingsveckoslutet.

– Det går inte att göra så mycket dagen före men hästarna ska till exempel inte vara för uppspelta, de ska vara lugna inför dressyren.