Hoppa till huvudinnehåll

Ekonomi

Världen är beroende av taiwanesiska halvledare – expert tror inte på att Kina vill stoppa handeln över Formosasundet

Från 2022
Taiwanesiskt krigsfartyg som ligger i hamn
Bildtext Taiwanesiska fregatten Ning Yang förtöjd i staden Keelung. Om Taiwan skulle blockeras av Kina skulle det ha negativa konsekvenser också för den kinesiska industrin. Även om det politiska förhållandet mellan länderna är frostigt, är kommersen desto större.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Handelskrig mellan Kina och Taiwan är det sista den globala elektronikindustrin behöver. Mikael Mattlin vid Utrikespolitiska institutet tror ändå inte att en blockad av Taiwan är sannolik, då Kina är beroende av halvledare från landet.

Kongressbossen Nancy Pelosis besök i Taiwan fick Peking att ursinnigt inleda en militärövning i vattnen runtom den lilla önationen.

Kina stoppade också importen av bland annat citrusfrukter och fisk från Taiwan, samt exporten av sand till grannlandet.

Oron växte snabbt för att kineserna planerade en totalblockad av Taiwan som hämnd för Pelosis besök.

Hittills har det ändå inte blivit någon faktisk handelsblockad, men såväl fiskare som fraktfartyg har förståeligt nog undvikit en del farleder sedan militärövningen inleddes.

Om en blockad upprättades skulle det betyda katastrofala konsekvenser för den globala elektronikindustrin och för alla som behöver, ja, elektronik. Så gott som all elektronik behöver nämligen så kallade halvledare.

Taiwan är världens ledande underleverantör av halvledare. 66 procent av de halvledare som köps in utifrån av elektronikindustrin tillverkas i Taiwan. Sedan coronapandemins utbrott har det varit brist på halvledare, på grund av förändringar i produktionskedjan och efterfrågan.

Det innebär att tillgången på nästan allt – bilar, båtar, datorer, spelkonsoler, smartklockor och mikrovågsugnar – har varit sämre, då det inte har funnits tillräckligt med halvledare. Köerna har varit långa och kunder har fått vänta i månader på produkter som det förr alltid fanns gott om.

Kriget i Ukraina, som är en stor producent av komponenter till halvledare, har inte underlättat krisen, och en blockad av halvledarna i Taiwan skulle göra problemet ännu större.

Bakgrund: Kina vs. Taiwan

Kina (egentligen Folkrepubliken Kina) och Taiwan (egentligen Republiken Kina) har varit i luven på varandra sedan inbördeskriget som slutade i december 1949.

Fram till 1971 var det Taiwan som representerade Kina i FN, sedan dess är det Kina – som förbjudit länder att ha diplomatisk kontakt med Taiwan.

Kina anser att Taiwan hör till Kina och staten på ön saknar legitimitet.

Läs mer – Claus Stolpe: Grunden för Taiwans och Kinas konflikt lades redan 1949

Kina är också beroende av Taiwan

Mikael Mattlin, nytillsatt forskarprofessor vid Utrikespolitiska institutet och docent vid Åbo universitet, vill ändå tona ner oron för en handelsblockad av Taiwan och en sådan blockads möjliga konsekvenser för världshandeln.

En sådan lösning skulle nämligen inte vara speciellt gynnsamt för Kina.

– Taiwan är ju till en mycket hög grad beroende av handeln med Kina, över 40 procent går till Kina, inklusive till Hongkong, säger Mattlin.

– Men en sak man ofta glömmer är att Kina också är ganska beroende av import från Taiwan, i synnerhet it-teknologi som kommer in i deras produktionskedjor.

Mikael Mattlin
Bildtext Mikael Mattlin är Utrikespolitiska institutets nyaste tillskott, som forskarprofessor med fokus på Kina.
Bild: Yle / Mikael Mattlin /Turun Yliopisto

På grund av det här är Mattlin osäker på att Kina planerar att störa handeln med Taiwan för en längre tid.

– Kina är ändå så pragmatiska ofta att om det slår för hårt mot den egna ekonomin så hittar de andra sätt.

"Skulle Pelosi inte ha åkt dit skulle vi inte ha sett den här situationen"

Snarare är reaktionerna på Pelosis besök en styrkedemonstration för omvärlden, men framför allt för hemmapubliken, tror Mattlin. Det styrande kommunistiska partiets kongress arrangeras i höst, samtidigt som många vanliga kineser kräver hårda tag mot Taiwan.

– Den här situationen kommer ganska olämpligt för Kinas ledning, så det är mera nu en defensiv reaktion. Ledningen är tvingad att reagera i och med att det är ganska kort före partikongressen, och ledningen har hemskt lite utrymme då allmänna opinionen pressar på, så de valde att göra en poäng här.

– Vad jag menar är att skulle Pelosi inte ha åkt dit skulle vi inte ha sett den här situationen.