Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ryssland kan minska sin spannmålsexport – brist på reservdelar för jordbruksmaskiner en orsak

Från 2022
En bild av en åker under skörd visar sädesax i förgrunden och två skördetröskor längre borta.
Bildtext Ryssland är en världens viktigaste veteexportörer. Bilden är från 2019.
Bild: Olga Volodina / Alamy/All Over Press

Skörden går långsammare än planerat i Ryssland, meddelar landets jordbruksministerium. Våren var kallare än normalt, vilket fördröjde starten, men situationen påverkas också av brist på reservdelar.

Ryssland är världens största exportör av vete och hade planerat att exportera 50 miljoner ton spannmål mellan juli 2022 och juni 2023, men den siffran kan sjunka om skörden blir under 130 miljoner ton, uppger jordbruksministeriet.

För närvarande går arbetet med skörden trögare än ministeriet hade väntat sig eftersom den kalla våren försenade starten, men dessutom har regnigt väder och brist på reservdelar för utländska jordbruksmaskiner dragit ner på takten.

Sammantaget äventyrar det skördemålet på 130 miljoner ton spannmål, konstaterade jordbruksminister Dmitrij Patrusjev i ett uttalande.

Det var president Vladimir Putin som i maj tillkännagav målet på 130 miljoner ton.

Patrusjev försäkrade att skörden räcker till för den ryska marknaden, men att man kan bli tvungen att se över planerna på att exportera 50 miljoner ton, vilket "kan ha en negativ inverkan på den globala spannmålsmarknaden".

"Logistiska problem"

Enligt ministeriet kan avvikelser i klimatet och logistiska problem också påverka den globala livsmedelssäkerheten i år.

Ryssland exporterar spannmål till länder i Afrika och Mellanöstern som är beroende av import.

De sanktioner som har införts mot Ryssland på grund av kriget i Ukraina påverkar både logistik och tillgänglighet av reservdelar till jordbruksmaskiner som är tillverkade i västländer. Sanktionerna har gjort det svårare för Ryssland att exportera spannmål och för länder att betala för sin import.

I frågan om sin gasexport har Ryssland också hänvisat till logistiska problem, men enligt Tyskland finns det inga juridiska eller tekniska orsaker till att gasleverantören Gazprom har minskat sina leveranser via Nord Stream-ledningen.

Ändan av en robot sticker upp ur en sädesåker.
Bildtext Den ukrainska spannmålsproduktionen och -exporten försvåras av Rysslands anfallskrig. Bilden är tagen i Charkivområdet i juli 2022.
Bild: Sergey Bobok / AFP

Källa: Reuters