Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Fina publiksiffror för All shook up – nästa sommar bjuder Raseborgs sommarteater på humor i form av Monty Pythons riddare av runda bordet

Uppdaterad 08.08.2022 07:11.
Elvis uppträder och tjejerna skriker.
Bildtext All shook up på Raseborgs sommarteater blev en publiksuccé
Bild: Chris Senn

Nästan 15 500 såg årets pjäs på Raseborgs sommarteater i Snappertuna. På söndagen gavs den sista föreställningen inför en fullsatt publik.

Sommarens pjäs i Raseborg, All shook up, samlade totalt 15 461 åskådare. Det betyder att musikalen med kända Elvislåtar når upp till det högsta publikantalet sedan rekordåret 2016 och Sound of music med 20 370 åskådare och tangerar topp 10 vad gäller publikmängd av alla pjäser som visats sedan starten 1966.

Kung Arthur i Monty Pythons tappning

Redan nu är det klart vad som blir nästa års satsning på Raseborgs sommarteater i Snappertuna; det är musikalkomedin Monty Python's Spamalot av Eric Idle och John du Prez.

Spamalot berättar legenden om kung Arthur och riddarna av runda bordet.

Spamalot hade premiär på Broadway 2005 och beskrivs som en musikal fullspäckad med fantastiska karaktärer och musik, varav Always look on the bright side of life torde vara en av de mest kända.

Musikalen är en bearbetning av filmklassikern Monty Python and the Holy Grail.

Ny regissör 2023

Nästa år bjuder också på en ny regissör i Snappertuna.

Det är Jermo Grundström som debuterar som regissör på Raseborgs sommarteater. Grundström jobbar som frilansande regissör runtom i Finland och tog sin magister i teaterregi i London.

För pjäsen kommer att behövas omkring 20 amatörskådespelare, men det finns plats för många statister.

Premiärdatumet för Spamalot är den 29 juni 2023.

Tenalas Dummerjöns hade över tusen åskådare

Den musikaliska komedin om Den Fantastiska Dummerjöns på Museigården i Tenala sågs av nästan 1 100 personer. Sista föreställningen gavs på lördagen (6.8).

"Vi är riktigt nöjda med säsongen och tycker att resultat är gott med tanke på den evenemangsspäckade sommaren", säger manusförfattaren Per-Erik Krook i ett pressmeddelande.

"Det gläder oss också att tillkänna ge att det kommer att spelas sommarteater i Tenala även sommaren 2023. Arbetet med ett nytt manuskript och nyskriven musik till en ny musikalisk komedi är redan igång. Vad pjäsen heter och vilken klassisk saga den kommer att basera sig på kommer vi att informera om i höst."

Krook säger att också den pjäsen kommer att passa alla åldersgrupper trots att den baserar sig på en saga.

Artikeln uppdaterad 8.8 klockan 07:10 med uppgifter om pjäsen Dunderjöns.