Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Minst 15 döda – bland dem ett femårigt barn – då Israel bombade Gaza

Uppdaterad 05.08.2022 21:53.
Rök stiger upp från en byggnad efter israeliska flygangrepp i Gaza City den 5 augusti 2022.
Bildtext Rök stiger upp från en byggnad efter israeliska flygangrepp i Gaza City den 5 augusti 2022.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Den israeliska militären säger att den attackerade mål på Gazaremsan som svar på hot från en palestinsk militant grupp.

Minst femton människor dödades – bland dem ett femårigt barn – då israeliska styrkor bombade mål i Gaza på fredagen.

Flera mål i ett tätt befolkat område träffades.

Enligt Israel var avsikten att bomba den palestinska rörelsen Islamiska jihad (PIJ) i Gaza. En lokal befälhavare dödades i attacken.

– Målet med den här operationen var att eliminera ett hot mot medborgarna i Israel och de civila som lever intill Gazaremsan, sa premiärminister Yair Lapid.

PIJ har hotat med att bomba centrala Israel. En PIJ-ledare har meddelat att det "inte finns några röda linjer i den här striden och att Tel Aviv kommer att falla under motståndsraketerna, liksom alla israeliska städer".

Under de senaste dagarna uppges spänningen ha tilltagit i området i samband med att Israel grep en palestinsk ledare för gruppen PIJ under en razzia i den ockuperade staden Jenin på Västbanken tidigare i veckan.

Israel har stängt av vägar kring Gaza och skickat förstärkningar till gränsen av rädsla för palestinska hämndattacker.

Palestinska raketer avfyrades mot Israel

Palestinska islamiska jihad meddelade senare under fredagen att man avfyrat mer än hundra raketer mot Israel som vedergällning för luftangrepp som dödade en av dess befälhavare tidigare under dagen.

Gaza en ständig konflikthärd

Gaza – en smal landremsa med cirka 2,3 miljoner människor som bor på en 365 kvadratkilometer stor yta – har varit en konstant konfliktpunkt sedan den palestinska rörelsen Hamas tog över kontrollen av av området 2007.

Israel har med jämna mellanrum attackerat Gaza sedan 2009. Senast utkämpades ett elva dagar långt krig i maj 2021 då Hamas sköt tusentals raketer in i Israel då 13 människor dödades. Israel svarade med flyganfall mot Gaza där minst 250 palestinier dödades.

Källor: AFP, Reuters