Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Tarmparasit höll på att förstöra Sara Kuivistos säsong – nu njuter hon av idrottarlivet igen: "Insåg att jag inte kan ta något för givet"

Från 2022
Sara Kuivisto löper.
Bildtext Sara Kuivisto är i form igen efter de stora hälsoproblem i vintras och våras.
Bild: Jussi Saarinen / AOP

Sara Kuivisto var Kalevaspelens mest överlägsna segrare på fredagen. Hon vann 1 500 meter med nästan tio sekunder före tvåan. Ett scenario som kändes osannolikt i våras då hon låg däckad i sin säng.

Den 30-årige Kuivisto ryckte ifrån konkurrenterna genast efter starten. Segertiden 4.10,66 var snäppet sämre än hon hade hoppats på, men det hade en logisk förklaring.

– Jag siktade på att löpa 4.08. Om det inte skulle ha blåst så hårt skulle det ha varit möjligt. Det är otroligt tungt att löpa 1 500 meter solo i de här förhållandena. Med tanke på det så är jag nöjd med tiden.

Hon betonar att tiden inte spelade så stor roll

– Det viktigaste var att jag fick löpa hårt och känna att formen är där.

Hann bli rejält oroad

I våras kunde hon bara drömma om att vinna sitt elfte FM-guld. Problem började hopa sig redan i vintras då hon kände att allt inte stod rätt till i kroppen.

Hon deltog i inomhus-VM i Belgrad men kunde inte hävda sig. Pinan pågick i ett par månader innan hon fick en förklaring. En aggressiv tarmparasit hade bosatt sig i hennes kropp och den var orsaken till mag- och tarmbesvären.

– Jag hann bli rejält oroad. Då man vant sig vid att allt går enligt planerna så gör det inte gott att ligga sjuk i två månader, säger hon till Yle Sporten.

Samtidigt gav motgångarna henne en ny och värdefull insikt.

– Jag insåg att jag inte kan ta något för givet. Jag njuter och värdesätter att vara frisk och i form klart mer än tidigare.

Vägen tillbaka har gått nästan häpnadsväckande fort. Hon började att bygga upp formen igen först i maj och en dryg månad senare kände hon att hon var på gång igen.

– Kring midsommar började det se lovande ut. Jag gjorde bra tider under träningspassen och då insåg jag att jag fortfarande hinner gräva fram en bra form.

Höga målsättningar i München

Sara Kuivisto utstrålar nu lugn. Hon säger att hon känner sig säker inför EM-tävlingarna i München.

– Målet är att jag ska vara i minst samma form i München som under OS i Tokyo. Det ser lovande ut, säger hon.

I Tokyo löpte hon finländskt rekord på både 800 och 1 500 meter. Om hon levererar på samma nivå i EM får motståndarna se upp.

– Det är fråga om oerhört viktiga tävlingar för mig. Jag gav aldrig upp hoppet om att jag skulle hinna i form.

Kuivisto lär vinna ett guld till under årets Kalevaspelen. Den form hon visade upp på 1 500 meter gör att knappast ens årets stjärnskott Eveliina Määttänen rår på henne i finalen på 800 meter på lördag.