Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Samuli Samuelsson är Finlands snabbaste man – bredden på 100 meter ger hopp om stafettrekord i EM: ”Med lyckade växlingar är vi i final”

Samuli Samuelsson efter FM-guldet 2022.
Bildtext Samuli Samuelsson pallade för trycket på 100 meter.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Den framemotsedda Kalevaspelsduellen mellan de färska finländska rekordmännen slutade i Samuli Samuelssons favör. Samuelsson vann 100-metersfinalen före Samuel Purola på tiden 10,24.

Samuelsson löpte nytt finländskt rekord, 10,16, för ett par veckor sedan. Han medger att rekordtiden satte all press på honom inför finalen.

– Det känns skönt att jag kunde bevisa för mig själv att jag klarar av att hantera favorittrycket. Det här var först mitt andra FM-guld på 100 meter så det känns bra.

Samuelsson ställer också upp på 200 meter i Kalevaspelen men det största målet är EM i München.

– Det här gjorde gott inför EM. Det var viktigt att göra en tuff tävling före resan till Tyskland.

Småseg Purola tillfreds med silver

Samuel Purola som satte nytt finländskt rekord på 200 meter, 20,45, i Malmö i juli korsade mållinjen som tvåa på 10,33. Tiden och loppet gav honom blandade känslor.

– Jag löpte inte på toppen av mitt kunnande. Jag har inte återhämtat mig till fullo från de träningspass jag utfört med sikte på EM. Med tanke på det så kan jag vara nöjd.

Är det möjligt att du står över 200 meter då du känner dig sliten?

– Absolut inte. Den tävlingen är orsaken till att jag kom till Kalevaspelen. Jag hinner vila nästa vecka.

Samuel Purola i FM-finalen på 100 meter 2022.
Bildtext Samuel Purola löper 200 meter och stafett i EM.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Ypperlig bredd inom finländsk sprinterlöpning

Finländsk sprinterlöpning mår bra på herrsidan. Utöver Samuelsson och Purola har också Santeri Örn och Oskari Lehtonen löpt under 10,45 i sommar. Nio löpare har klockats för 10,54 eller bättre.

– Utvecklingen kräver talangfulla idrottare som är redo att göra jobbet. Resultaten kommer inte av sig själva. Vi är i det lyckliga läget att det finns en ypperlig bredd på såväl 100, 200 som 400 meter, säger Purola och fortsätter:

– Det är inte längre så att bara ett par idrottare levererar fina resultat. Konkurrensen har blivit allt tuffare vilket sporrar alla att jobba ännu hårdare.

Samuli Samuelsson lyfter fram sin rival Purola som det mest spännande framtidsnamnet.

– Jag har berömt honom otaliga gånger – han är Finlands mest talangfulla sprinterlöpare genom tiderna. Men det är fint att se att så många talanger har hittat sprinterlöpningen.

Finalplats möjlig i München

I EM deltar Samuelsson och Purola först på 100 respektive 200 meter. Båda två bedyrar emellertid att också den korta stafetten har hög prioritet.

– Vi har ett fantastiskt lag. Vi har utmärkta chanser att klara oss väl. Man kan säga att vi har fyra 10,3-löpare. Med lyckade växlingar är vi i final. Jag tror vi alla stora förväntningar, säger Samuelsson.

Det finländska rekordet är alltså inom räckhåll?

– Utan tvekan.

Det gällande finländska rekordet på 4 x 100 meter lyder 38,92 och löptes av kvartetten Eetu Rantala, Otto Ahlfors, Oskari Lehtonen och Samuel Purola i EM i Berlin 2018.

Diskussion om artikeln