Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varierande personalläge i skolorna i Österbotten: "Knepigt" i Närpes

Från 2022
Uppdaterad 08.08.2022 13:57.
En blond elev fotograferad bakifrån med röd tröja markerar i en skolklass.
Bild: Pyry Sarkiola / Yle

I Österbotten verkar inte personalläget i skolorna vara lika alarmerande som på många andra håll i Svenskfinland. Men alla anställda är ändå inte behöriga. Det kan också vara utmanande att hitta vikarier i naturvetenskapliga ämnen.

Inför skolstarten har Yle Österbotten gjort en liten lägeskoll om hur det ser ut med personalen i skolorna i Österbotten.

I Närpes påtalades det under förra läsåret att det var svårt att hitta lärare. Flera tjänster var lediganslagna, men sist och slutligen lyckades man ändå fylla de flesta tjänsterna.

Mosebacke skola har till exempel personal till alla tjänster, men vissa är obehöriga. Rektor Staffan Holmberg medger att det varit utmanade att rekrytera.

– Om jag uttalar mig för Närpes del så har det varit lite knepigt här och där. Det har varit svårare än det varit tidigare. Det har varit väldigt många tjänster lediganslagna, säger Holmberg.

En man med kort hår och glasögon. I bakgrunden syns en röd tegelbyggnad.
Bildtext Staffan Holmberg.
Bild: Yle/Juho Teir

Varför tror du det varit svårt på vissa ställen att få personal?

– Det är ett allmänt problem, jag kan inte säga varför. Det kan vara en hel del sökande, men sedan är det många som inte tar emot tjänsten, till och med ordinarietjänster. Vi vet att största delen lärare finns kring Vasatrakten och då är man kanske inte beredd att åka 80 kilometer till Närpes.

I Karvsor skola i Vörå har man full bemanning av lärare, men ett skolgångsbiträde söker man fortfarande.

– Allt annat är klart, men jag har ett biträde som inte kommer att kunna jobba vidare, så för den personen behöver jag en ny, konstaterar rektorn Bo Nordqvist.

– Den tjänsten blir nog säkert fylld. Inte är det sagt att det kommer så många sökande men jag är nog positiv och jag förväntar mig att den blir fylld.

"Gott om lärare i Vasaregionen"

Markus Rönnblom är rektor i Borgaregatans skola i Vasa.

– Egentligen ser det riktigt bra ut. Vi har en ganska stor personal. För tillfället söker vi en tidsbunden lärare i finska för nästa läsår, i övrigt är det ordnat.

– Det finns gott om lärare här i regionen och det har inte varit svårt här, så det är svårt att uttala sig om orter på annat håll. Ett allmänt svar kan jag inte ge, men sedan är det beroende på vilket ämne det är, säger Rönnblom.

En man med skägg ler mot kameran
Bildtext Markus Rönnblom.
Bild: Yle/Roger Källman

Kan vara problematiskt att hitta vikarier

Klasslärare verkar det finnas gott om, men i årskurserna 7-9 där det behövs fler ämneslärare är det lite svårare att hitta behörig personal. Och det största problemet är fortfarande att hitta vikarier, speciellt i naturvetenskapliga ämnen som matematik, fysik och kemi.

Enligt Martin Ahlskog, rektor vid Sursik skola i Pedersöre är det många som har flytt skolbranschen och tagit jobb någon annanstans där lönen och arbetsvillkoren är bättre.

Rätt ljus framtid i Larsmo

Men läget är ändå relativt bra även i högstadieskolorna i Österbotten. Till exempel på Cronhjelmskolan i Larsmo.

– Vi är ju mitt emellan Karleby och Jakobstad och lärare kommer från olika håll. Det finns också många lärare som bor här i kommunen och har suttit länge på sina tjänster. Det verkar vara en bra arbetsgivare och folk stannar kvar, säger rektor Idamari Johansson.

Cronhjelmskolan i Larsmo
Bildtext Cronhjelmskolan i Larsmo.

– Framtiden ser rätt ljus ut skulle jag säga. Sedan är det vikariebehovet som varit utmanande de senaste åren under pandemin och kommer säkert fortsättningsvis att vara det, fortsätter Johansson.

I så gott som alla grundskolor i Finland inleds läsåret 2022─2023 under vecka 32, i de flesta fall den 10 augusti. I Vasa börjar skolorna först den 15 augusti.

Diskussion om artikeln