Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spjutlöftet Malin Karell tog för sig i Kalevaspelen – kastade personligt rekord och var sjua i finalen: "Jag deltog för att få erfarenhet"

Porträttbild på Malin Karell.
Bildtext Malin Karell är en av den finländska spjutkastningens framtidslöften. (Arkivbild)
Bild: Linus Westerlund / Yle

Sjundeå IF:s Malin Karell ställde upp i Kalevaspelen för att få se och lära sig. Men den 16-åriga stortalangen åkte hem med personligt rekord och en sjunde plats i damernas spjutfinal.

Det är ingen hemlighet att finländsk spjutkastning är i en svacka på damsidan. Åtminstone jämfört med glansdagarna på 90-talet då kastare som Heli Rantanen och Mikaela Ingberg hörde till världseliten.

En av de nuvarande kastarna som har potential att bryta trenden är 16-åriga Malin Karell. Hon grävde fram sitt bästa kunnande i sin debut i Kalevaspelen. Först kastade hon personligt rekord, 48,65, i kvalet och i finalen förbättrade hon på sitt rekord igen. Hon slutade sjua på 49,12 som hon fick till i sista omgången.

– Sjunde plats bland Finlands bästa damer är jättebra. Jag deltog för att få erfarenhet så jag är jättenöjd med min prestation, säger Karell till Yle Sporten.

Till saken hör att förhållandena var långtifrån perfekta. Spjutdamerna var tvungna att kasta i en rejäl motvind.

– Det är svårare att kasta långt i motvind. Om det skulle vara optimala vindar skulle jag kanske ha kastat ett par meter längre.

Tyngre spjut än i juniortävlingar

Malin Karell påpekar att hennes stora mål fortfarande finns i juniorklasserna. Nu då hon deltog i Kalevaspelen var hon tvungen att anpassa sig till det 600 gram tunga seniorspjutet. I normala fall kastar hon spjut som väger 500 gram.

– Det känns i handen att seniorspjutet är tyngre men jag kastar på samma sätt oberoende så det var inga större problem att anpassa sig.

– Jag har FM-tävlingar i min åldersklass på kommande. Då ska jag förhoppningsvis kasta långt med det lättare spjutet.

Stortävlingsbesvikelse i Jerusalem

Succén i Kalevaspelen var en skön revansch efter missen i säsongens huvudtävling, U17-EM i Jerusalem. Karell var en stark medaljkandidat men hon blev nästan fem meter från sitt personliga rekord då hon slutade fyra i finalen.

– Det var en jättetrevlig resa och det var roligt att delta. Men jag blev besviken över mitt resultat. Å andra sidan, det kommer fler tävlingar och precis som Kalevaspelen så var det en fin erfarenhet.

Spjutkastningen är en angelägenhet för hela familjen Karell. Malins storasyster Emilia är också en av Finlands framtidshopp i grenen. Emilia placerade sig på åttonde plats i U20-VM tidigare i veckan. Pappa Marcus Karell fungerar som tränare.

– Vi stöder varandra och tränar tillsammans. Vi sporrar varandra. Vi tävlar inte mot varandra – vi tävlar med varandra, säger Malin Karell.

Diskussion om artikeln