Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amerikansk desinformatör dömdes att betala skadestånd på dryga 45 miljoner dollar för lögner om Sandy Hook-skjutningen – men ändrar det något?

Från 2022
Alex Jones visas på en storskärm i en sal med människor. Under skärmen syns amerikanska flaggor.
Bildtext Den amerikanska radioprataren och desinformationsspridaren Alex Jones, som grundade konspirationssajten Infowars, har också förhörts över sin inblandning i stormningen av Capitolium.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En lögn hinner löpa jorden runt innan sanningen har hunnit få på sig byxorna, heter det. Nu har den amerikanska högerprofilen Alex Jones dömts till stora skadestånd för att ha spridit lögner om döda barns föräldrar.

Det var något ofattbart med skolskjutningen i Sandy Hook-skolan i USA. De flesta av dödsoffren var sex och sju år gamla. Det upplevdes som mer upprörande än i massmord med vuxna eller nästan vuxna offer.

I Storbritannien hade skolskjutningen i skotska Dunblane år 1996, där flera av offren var fem och sex år gamla, lett till en skärpning av vapenlagstiftningen.

För amerikanska vapenentusiaster gällde det alltså att ta avstånd från Sandy Hook. Ett sätt var att förneka att skolskjutningen hade ägt rum.

En av dem som högljutt påstod att alltihop var en lögn och att föräldrarna som hade mist sina barn bara var skådespelare var radioprataren och konspirationsteoretikern Alex Jones.

Närmare 50 miljoner för "bluff"

Det var i december 2012 som en ung gärningsman sköt 20 barn och sex vuxna i Sandy Hook-skolan i Newtown i Connecticut.

Men föräldrarna fick inte sörja sina barn i fred, för Alex Jones övertygade många av sina lyssnare om att Sandy Hook var en lögn. En del av dem började trakassera föräldrar som efter tragedin hade ställt upp på intervjuer och talat för striktare vapenlagstiftning i USA.

Nästan tio år efter massakern i Newtown är Alex Jones mitt uppe i flera rättsprocesser på grund av påståendet om att Sandy Hook var en bluff.

I den första av rättegångarna har Jones befunnits skyldig och man har kommit så långt att juryn har fastställt att han ska betala 4,1 miljoner dollar i straffskadestånd och 45,2 miljoner dollar i kompensation för psykiskt lidande till ett par vars sexåriga son Jesse dödades i Sandy Hook.

"100 procent sann"

Sannolikt kommer skadeståndssummorna att stiga efter att Jones i den första rättegången har erkänt att massakern i Sandy Hook-skolan "är 100 procent sann".

Men vad är det riktigt värt? Det undrar bland andra kolumnisten Pamela Paul i New York Times:

"Att sanningen har bekräftats på det här sättet är glädjande, men samtidigt leder det till tre oroväckande frågor: För det första: betyder en enda sanning som man klämmer ur en serielögnare någonting alls? För det andra: betyder det någonting att Jones bad om ursäkt, då han gjorde det först när hans svettiga lekamen var pressad mot väggen? Och för det tredje: kommer hans erkännande eller hans ursäkt att ha någon effekt i en mediesfär där en enda lögn snabbt kan skicka metastaser och förvandlas till ett omedgörligt nätverk av osanning?"

Källor: AFP, AP, New York Times