Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Trestegsstjärnorna visade klass – åttonde raka guldet för Kristiina Mäkelä som åker till EM med medalj i sikte: "Utan tvekan"

Från 2022
Kristiina Mäkelä i farten.
Bildtext Kristiina Mäkeläs form bådar gott inför EM.
Bild: Mikko Lieri / All Over Press

Kristiina Mäkelä stod för Kalevaspelens mest högklassiga serie då hon vann trestegsduellen mot finländska rekordhavaren Senni Salminen. Mäkelä gjorde fyra hopp i finalen och alla mätte minst 14,16.

Den 29-åriga Mäkelä är en av det senaste årtiondets mest framgångsrika finländska friidrottare. Dagens seger innebar att hon tog sitt tionde guld i Kalevaspelen och åttonde i rad.

– Jag är oerhört stolt. Jag har jobbat massor för det här guldet, säger hon till Yle.

Segerresultatet var 14,41 – det var ett av Mäkeläs längsta hopp i karriären. Dessvärre var medvinden aningen för stark för att resultatet skulle ha varit statistikdugligt.

Senni Salminen öppnade starkt med 14,29 i statistikdugliga vindförhållanden. Därefter hade hon problem att få ansatslöpningen att stämma. Efter fyra övertramp lyckades hon bara hoppa 13,81 i sista omgången.

Mäkelä lovordade sin inhemska rival efter tävlingen.

– Det var en fantastisk tävling. Jag fick verkligen tävla hårt. Sådana här tävlingar jag väntat på. Därför känns den här segern så här bra.

Finalförbannelsen ska brytas i München

Kristiina Mäkelä har varit oerhört stark i stortävlingarnas kvaltävlingar. VM i Eugene var inget undantag. I kvalet var hon till och med fyra på 14,48.

Men hon har haft svårt att hävda sig i finalerna. Så också i Eugene. Förväntningarna var höga men hon fick nöja sig med en nionde plats på 14,18. Samma placering som hon tog i OS i Tokyo i fjol.

Insatsen i Kalevaspelen ger henne emellertid hopp om ett trendbrott i EM i München.

– Det här gav mig självförtroende. Jag är tydligen en idrottare som höjer min nivå varje år. Den här sommaren har inneburit en förbättring med 20 centimeter i snitt. Det värmer.

Att hennes längsta hopp i dag kom trots att plankträffen var långtifrån optimalt störde henne inte.

– Fullträffen kommer nog. Nu jobbar vi på att den ska dyka upp vid rätt tillfälle.

Rätt tillfälle skulle vara EM-finalen fredagen den 19 augusti. På frågan om en medalj är realism i EM svarar hon utan att blinka:

– Utan tvekan!

Diskussion om artikeln