Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fantastisk stafettinsats! Finland fyra i VM-finalen efter nytt nationsrekord

Från 2022
Stafettlaget Veera Mattila, Katriina Wright, Aada Aho och Ronja Koskela ler mot kameran.
Bild: Thomas Windestam / MVphotos

Finlands U20-damer kapade ytterligare nästan en sekund av nationsrekordet i finalen på 4x400 meter i VM. För Ilona Mononen blev det en åttonde plats på 1500 meter.

Finlands stafettlag på 4x400 meter imponerade stort i försöksheatet då laget sprang nytt finländskt juniorrekord och knep en finalplats i U20-VM.

Det var ändå bara början. Under den avslutande VM-dagen raderade man ut det rekordet i finalen.

Kvartetten Ronja Koskela, Katriina Wright, Aada Aho och Veera Mattila sprang i mål på 3.33,15 – en förbättring av försökstiden med 95 hundradelar.

Tiden är finländskt rekord både på U20- och U23-nivå och det bästa ett lag presterat på 28 år. På seniornivå har inget finländskt lag löpt en bättre tid sedan EM-finalen 1994.

Finland låg tvåa efter Katriina Wrights insats på andra etappen men på den tredje tappade laget till fjärdeplats. Ankaret Mattila var nere på femte plats men tack vare en stark spurt pressade hon sig förbi Kanada och förde Finland i mål som fyra.

Medaljerna gick till förväntade adresser. USA vann guldet på tiden 3.28,06 medan Jamaica tog silvret och Storbritannien bronset.

Mononen näst bästa europé på 1500 meter

Ilona Mononen tog sin andra poängplacering i VM då hon slutade på åttonde plats på 1500 meter. Mononen löpte i mål på 4.16,19 och var näst bästa europeiska löpare i loppet.

– Jag har aldrig varit med om ett så tufft lopp på 1500 meter och hade inte förväntat mig att det skulle gå så snabbt, säger Mononen i ett pressmeddelande.

– Före loppet var jag lite trött och förväntningarna var inte speciellt höga. Sedan bestämde jag mig för att samla mig och det spelade ingen roll om benen kändes tunga.

Birke Haylom från Etiopien vann guldet före kenyanskorna Brenda Chebet och Purity Chepkirui. Bästa europeiska löpare var norskan Ingeborg Østgård på sjunde plats.

Finland slutade på tionde plats i medaljtabellen i VM med ett guld och två silver. Bland europeiska länder var Finland femma i medaljtabellen.

Diskussion om artikeln