Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

370 miljarder till klimatet – USA klubbade igenom den största klimatsatsningen i landets historia

Från 2022
Uppdaterad 08.08.2022 18:48.
Närbild av Joe Biden framför talarstol, med pekfingret riktat framåt.
Bildtext Ett steg framåt för Joe Biden, som har lovat omfattande klimatåtgärder under sin presidentperiod.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Efter långa förhandlingar enades alla demokratiska senatorer bakom lagpaketet, som bland annat fick byta namn. Också den konservativa demokraten Joe Manchin ställde sig bakom lagarna till slut.

Äntligen en ljusglimt för klimatet. Ett av de största utsläppsländerna i världen har godkänt ett historiskt reformpaket med enorma satsningar på klimatet. Nästan 370 miljarder dollar ska gå till klimatet och hjälpa USA att nå sina klimatmål, att minska utsläppen med 40 procent till 2030.

Omröstningen föregicks av en nästan ett dygn lång session

De republikanska senatorerna försökte in i det sista stoppa det enorma reformpaketet under maratonsessionen som pågick i nästan ett dygn.

I själva omröstningen sent på söndagskvällen höll demokraterna ihop och när rösterna föll 50-50 var det den demokratiska vice presidenten Kamala Harris' utslagsröst som avgjorde omröstningen till demokraternas fördel.

Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer från New York, är en av arkitekterna bakom lagpaketet.

– Det här är den största klimatsatsningen i USA:s historia. Det här en "game changer", en vändpunkt som ska få fart på övergången till förnybar energi. Det här är också ett bevis på att kongressen kan leverera.

Senatens samtliga 50 republikaner röstade emot paketet.

Den republikanska senatorn Lindsey Graham från South Carolina sparade inte på krutet.

– Amerikanska folket kommer att minnas detta i mellanårsvalet. Det här paketet med höjda skatter kommer endast att göra livet för amerikaner ännu svårare.

Lagpaketet på 369 miljarder dollar innehåller olika satsningar för att minska utsläppen och försnabba övergången till förnybar energi. Paketet består bland annat av skattelättnader för övergång till grön el, klimatbonus på flera tusen dollar för inköp av eldrivna fordon och subventioner för mer klimatvänligt jordbruk.

Chuck Schumer visar två timmar upp.
Bildtext Demokraternas majoritetsledare i senaten, Chuck Schumer, kallade lagpaketet en "game changer".
Bild: MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/All Over Press

Ett år av förhandlingar gav resultat

Det enorma lagpaket går på 700 sidor och är en kompromiss som krävt över ett år av förhandlingar. Förutom klimatsatsningar består paketet även av åtgärder som ska göra receptbelagda mediciner billigare, höja företagsskatten för landets största företag och intensifiera jakten på skattesmitare.

Också demokraterna hade svårt att få alla sina senatorer att ställa sig bakom lagpaketet.

Den konservativa demokratiske senatorn Joe Manchin från West Virginia blockerade lagpaketet i månader. Manchin som representerar en republikansk delstat där Donald Trump fick flest röster i valet 2020 ansåg att åtgärderna skulle öka den redan höga inflationen ytterligare.

Efter månader av förhandlingar ändrade Manchin lite överraskande åsikt och lagpaketet fick återigen luft under vingarna. Däremot tonades klimatåtgärderna ner och lagpaketet döptes om till "Inflations Reduction Bill", det vill säga en säga en lag som ska minska inflationen.

I slutet av den kommande veckan ska lagpaketet ännu godkännas med enkel majoritet i den andra kammaren, representanthuset, där demokraterna likaså har majoritet, varefter USA:s president Joe Biden undertecknar lagpaketet.

USA är tillbaka i den globala klimatkampen

Att de mest ambitiösa klimatsatsningar i USA nu fick grönt ljus är en stor politisk seger för president Biden som i början av sin presidentperiod lovade en ambitiös klimatagenda.

Med dessa stora klimatåtgärder återtar USA ledningen i den globala kampen mot klimatuppvärmningen.