Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

SVT: Också Sverige kämpar med sjunkande nativitet – drygt ett och ett halvt barn per kvinna gäller just nu

Spädbarn och en vuxen persons händer
Bildtext Höga bostadspriser och allmän osäkerhet kan ligga bakom den låga nativiteten i Sverige.
Bild: Mostphotos/hans engbers

Också i Sverige är det nu ett faktum att kvinnor föder färre barn än tidigare. Barnafödandet under våren 2022 är på den lägsta nivån på över tjugo år, visar siffror från Statistiska centralbyrån SCB.

Mellan januari och april i år var den summerade fruktsamheten i snitt endast 1,57 barn per kvinna. Det kan jämföras med i fjol då siffran var 1,69 för motsvarande tidsperiod, rapporterar SVT.

Barnafödandet ökade i Sverige under coronapandemin, på samma sätt som i Finland. Men nu visar statistik från Statistiska centralbyrån SCB att trenden med stigande siffror har brutits också i Sverige.

"Kortsiktigt kan det vara slumpmässiga variationer, vilket vi såg i januari. Sedan har siffran legat kvar på en betydligt lägre nivå än tidigare. Det är överraskande att det är ett sådant tvärt hopp i statistiken", säger Gunnar Andersson, professor i demografi vid Stockholms universitet.

Sverige var länge ett av de länder i västvärlden som hade den högsta nativiteten. År 2010 föddes 1,98 barn per kvinna enligt det mått som kallas summerat fruktsamhetstal.

Det anger det antal barn en kvinna skulle få i genomsnitt under sin livstid om benägenheten i olika åldrar att få barn förblev densamma som under det år beräkningen görs.

14 procents nedgång i Stockholm

I Stockholm har antalet nyfödda barn minskat kraftigt under årets första kvartal. Nedgången är 14 procent jämfört med samma period i fjol.

Demografiprofessorn säger att fruktsamheten gått sakta neråt i huvudstaden i tio års tid, men att han aldrig sett en så stor förändring som nu.

Han tror att nedgången hänger samman med pandemin, bostadsmarknaden och den allmänna osäkerheten om framtiden.

Runt om i Sverige och särskilt i huvudstadsregionen har bostadspriserna stigit rejält under de senaste åren.

"När vaccinerna kom hade folk inte längre tid att göra barn"

Mellan januari och april 2022 föddes 35 467 barn i Sverige. Det är 2 483 färre barn än ett år tidigare under samma period.

Enligt professor Andersson kan det minskade barnafödandet kopplas samman med massvaccinationen av covid som inleddes våren 2021.

– Då insåg många att det var slut på lockdown och att sitta hemma, och återgick till normalt liv, säger Andersson. Enligt honom hade folk inte längre tid att göra barn.

Sverige har också tidigare upplevt perioder med låg nativitet. Senast barnafödandet låg på samma låga nivå som i dag var i slutet av 1990-talet då det föddes 1,5 barn per kvinna.

– Under början av 90-talet hade vi ekonomisk kris och då var det färre som valde att skaffa barn, säger professorn i demografi.