Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rovanperä klarade inte av att täppa till luckan – Tänak tog karriärens tredje seger i Jyväskylä

Uppdaterad 08.08.2022 17:44.
Kalle Rovanperä.
Bild: Tomi Hänninen

Det har varit en del frustration från Ott Tänaks sida under helgen, men han lyckades trots det köra hem segern i Jyväskylä. Esten gjorde inga misstag under den sista dag och höll tämligen lätt undan för Kalle Rovanperä.

Ott Tänaks namn har legat högst uppe i resultatlistan under hela helgen och efter den sista specialsträckan stod han också som segrare i Jyväskylä – för tredje gången i karriären.

Tänak har flera gånger under rallyt klagat över att allt inte är som det ska med bilen, men då det gällde som mest fungerade körningen perfekt. Han besegrade Kalle Rovanperä med 6,8 sekunder.

– Jag såg min chans i fredags och efter det har jag satsat allt. Det har varit en svår tid och jag vill tacka min fru. Hon har varit ett stort stöd, säger Tänak efter segern.

Rovanperä nöjd med andraplatsen

Rovanperäs segerchans var liten inför sista dagen och försvann i praktiken helt då han inte plockade in något på Tänak under dagens första två specialsträckor.

Inför avslutningen var det bara ett stort missöde från Tänaks sida som kunde ha kastat om i resultatlistan, men esten var säkerheten själv på grusvägarna.

Rovanperä som leder VM-serien i överlägsen stil gjorde ändå karriärens bästa insats i Jyväskylä.

– Det var en bra helg, jag ville vinna på hemmaplan men sett till helheten gjorde vi det väldigt bra. Vi är nära Ott och vi kan vara nöjda med prestationen.

– Bilen har fungerat bra och jag har haft väldigt bra stöd, säger Rovanperä efter tävlingen.

Programmet är inte längre tillgängligt

Dramatisk avslutning för Lappi

Esapekka Lappi körde i ett ingenmansland under den sista dagen. Avståndet upp till Rovanperä var stort samtidigt som han hade en klar lucka ner till fyran Elfyn Evans.

På den näst sista etappen höll det ändå på att gå illa för Lappi då han missade grovt i en kurva och rullade runt flera varv. Bilen tog mycket skada men han kunde köra klart rallyt.

Programmet är inte längre tillgängligt
Esapekka Lappi pyöräyttää autonsa katolleen - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Den sista specialsträckan körde han utan vindruta men tog sig i mål och fixade tredjeplatsen.

– Jag vet inte vad jag ska säga. Jag ber teamet om ursäkt för att jag förstörde bilen men det är skönt att vara i mål, säger Lappi.

För Ingåföraren Emil Lindholm blev det en andra plats i WRC2-klassen. Han förlorade med 7,7 sekunder till vinnaren Teemu Suninen.

Senare korades Lindholm till vinnare, då Suninen diskades.

– Det verkar som att fredagen gjorde att jag förlorade den här tävlingen. Jag är inte överlycklig men andra plats efter ordentlig fajt är bra, säger Lindholm.

Resultat, Finlands VM-rally:

1. Ott Tänak (Hyundai) 2.24.04,6
2. Kalle Rovanperä (Toyota) +6,8
3. Esapekka Lappi (Toyota) +1.20,7
4. Elfyn Evans (Toyota) +1.37,6
5. Thierry Neuville (Hyundai) +2.18,0
6. Takamoto Katsuta (Toyota) +3.09,0
7. Gus Greensmith (Ford) +3.57,0
8. Teemu Suninen (Hyundai) +9.31,3
9. Emil Lindholm (Skoda) +9.39,0

Diskussion om artikeln