Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Vasa festival gjorde besökarrekord vädret till trots: "Vinden slet i tälten, vi kunde inte ta risken"

Vasa festival 2022.
Bildtext Tomas Ledin uppträdde i regnet på fredag.
Bild: Mikaela Forsman-Sten / Yle

Det blåste så mycket nere vid stranden att det var rätt beslut att avbryta Vasa festival. Det vidhåller både räddningsverket och arrangören.

I pressmeddelandet från Vasa festival på lördag kväll sades det att man var rädd för stormvindar.

Enligt Meteorologiska institutet nådde vinden i Vasa under kvällen och natten upp till 15 meter i sekunden i vindbyarna. Men just den här mätpunkten finns i Klemetsö, en bra bit upp på land.

Gränsen för stormvind ligger på 21 meter i sekunden.

- Det var ganska hård vind när beslutet fattades. När det blåser så att saker börjar röra på sig och när det är mycket folk på ett litet område... jag anser att det var rätt beslut, säger jourhavande brandmästare Ismo Ojala på söndag morgon.

Ute vid Strömmingsbådan nådde vinden upp till 19 meter i sekunden i vindbyarna strax innan klockan 21. Vid Valsörarna nådde den som mest upp till 19,5 och det var strax innan midnatt.

Ojala förklarar att vinden från början kom från Vasklothållet, men när vinden sedan vred mot norr började den orsaka problem.

- Det var inte en värst lång stund som det blåste hårt på vårt område och inte känns ju vinden så mycket inne i stan, men nere vid stranden tog det i ganska hårt.

Vaasa Festival alue tyhjänä 6.8.2022
Bildtext Festivalområdet tömdes kring klockan 21 på lördag.
Bild: Tuomo Rintamaa / Yle

Mäki: "Vi kunde inte ta risken"

Vasa festivals promotor Tommi Mäki säger på söndag eftermiddag att han fortfarande tycker att det var rätt beslut att avbryta. Han berättar att vinden slet i tälten när man tog beslutet.

- När man ser på vad som har hänt på andra håll i landet där stora tält slitits loss och träd har vält. Vi kunde inte ta risken att något sånt skulle ske, säger Mäki.

Enligt Mäki var vinden uppe i till och med 20 meter i sekunden i vindbyarna nere vid stranden.

I söndagens pressmeddelande från Vasa festival sägs det att räddningsverket beordrade att festivalen skulle avbrytas. Såvitt Ismo Ojala på räddningsverket förstod fattades beslutet i samförstånd med arrangörerna.

- Myndigheterna beordrar att ett evenemang ska avslutas om det börjar uppstå riktiga skador. Det här fallet var säkert ett gränsfall, säger Ojala.

Tommi Mäki tonar ner ordvalet en aning.

- Givetvis diskuterade vi saken, i ett par timmar. Inte fungerar det ju så att någon bara dyker upp och fattar ett beslut utan diskussion. Men det officiella beslutet fattas av räddningsverket, säger Mäki.

Vaasa Festivalin promoottori Tommi Mäki
Bildtext Tommi Mäki.
Bild: Tuomo Rintamaa / Yle

Totalt över 26 000 besökare

Ännu på söndag eftermiddag kan Mäki inte ge några besked om kompensation för festivalbesökarna.

- Vi går igenom det under de kommande dagarna och informerar sen.

Trots allt är Mäki nöjd med festivalen. Det blev publikrekord.

- Publikrekord totalt sett och dagsmässigt rekord på fredag, trots att det kom nästan 40 mm regn.

Under fredagen tvingades man dock göra ändringar i tidtabellen på grund av regnet. Inget behövdes ändå avbokas.

Området var större i år, med en av scenerna placerad utanför Åbo Akademi.

Polisen: Mer livligt än vanligt

I övrigt orsakade vinden ett antal uppdrag för Österbottens räddningsverk under kvällen och natten. Något träd som välte och en båt som man tömde på vatten.

På polisens situationsledningscentral i Seinäjoki säger man att helgen i Vasa var mer livlig än ett vanligt sommarveckoslut. Polisen tog fast rätt många som betedde sig störande och/eller var berusade.

- Det har varit mycket folk på stan. Och igår när festivalen avbröts så förflyttade ju människorna sig in till stan och det syntes i polisens uppdrag, konstaterar kommissarie Matti Tiainen.

Han konstaterar samtidigt att dagens evenemang och festivaler är välordnade.

- Så själva evenemangen i sig orsakar sällan uppgifter. Men det att det är mycket folk i rörelse syns alltid.