Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Camilla Richardsson vann på ypperlig tid – paniken har lagt sig efter den emotionella bergochdalbanan: "Skönt formbesked"

Camilla Richardsson i Kalevaspelen.
Bildtext Camilla Richardsson löper både 5 000 och 10 000 meter i München.
Bild: Tomi Hänninen

VM i Eugene slutade dramatiskt för Camilla Richardsson. I Kalevaspelen fick hon ett välkommet bevis på att det inte är något fel på formen då hon vann 5 000 meter i suverän stil.

Camilla Richardsson var överlägsen i loppet och vann på nya Kalevaspelsrekordet 15.33,35. Tvåan Janica Rauma förlorade med över en minut.

– Jag skulle löpa första kilometern på 3.10. Jag blev lite överraskad av det blev 3.05. Då slog paniken in – höll jag på att spränga mig? Men jag hade så lätta ben att jag tänkte att jag bara kör på, säger hon till Yle Sporten.

Att löpa solo är sällan optimalt men hon fick hjälp av speakern som nämnde att hon hade tävlingsrekordet på gaffeln.

– Det var en extra morot som jag inte hade tänkt på tidigare. Jag kom överraskande nära mitt personliga rekord.

Orden bara bubblar ur henne i intervjuzonen efter loppet. Det är uppenbart att insatsen var både en lättnad och moralhöjande inför EM. Speciellt efter att Esbo IF-löparen tvingades bryta samma lopp i VM på grund av den extrema hettan.

– Det känns skönt att få det här formbeskedet en vecka före EM. Nu känner jag mig oerhört lugn. Paniken har lagt sig. Jag är glad att jag fick den här genomköraren. Annars skulle jag ha känt mig väldigt osäker inför resan, säger hon.

Fredagens silverlopp öppnade kroppen

Dagens tävling var ett kvitto på det hon hade känt på sig inför VM. Att hon är i rekordform.

Men hon medger att VM-besvikelsen ledde till en svacka.

– Jag var i St. Moritz före VM och då gick allt galet bra. På VM gick allt galet dåligt. Därefter åkte jag tillbaka till Schweiz och det gick galet dåligt i början. Det var tidsskillnad, jag var trött mentalt och jätteledsen, berättar hon.

Hon hann redan fatta beslutet att avbryta lägret och åka hem. Vändningen kom i grevens tid.

– Just den dagen då jag meddelat min tränare att jag kommer hem så gjorde jag en bra träning. Jag ringde upp honom på nytt och sade att jag stannar. Efter det började det rulla på jättebra.

Richardsson tog inte bara guld på 5 000 meter i Kalevaspelen. Hon knep också silver bakom omöjliga Sara Kuivisto på 1 500 meter.

– Fredagens lopp gick helt hyfsat och det öppnade min kropp inför dagens lopp. Med tanke på EM var det väldigt bra att jag löpte 1 500 meter och valde bort tian. Nu är det är bara att åka hem, vara nöjd och göra den sista finishen inför EM.

Hon kommer att löpa både 5 000 och 10 000 meter i München.

Diskussion om artikeln