Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

"Torkad mat håller så gott som evigt" – Helka Pärssinen gör sina egna köttkonserver

Uppdaterad 09.08.2022 12:41.
Helga Pärssinen har lärt sig konservera både grönsaker och kött. På så sätt kan hon klara sig utan frys. - Spela upp på Arenan

Helga Pärssinen i Esbo är bättre förberedd än de flesta på att elpriserna stiger. Hon tror att hon kan klara sig utan el och butiksbesök hela vintern om det behövs.

– Om det blir elransonering så tänder vi en brasa i öppna spisen, drar på oss kläder i ylle och äter inlagda gurkor med smetana och är vansinnigt lyckliga.

Helga Pärssinen, 56, bor tillsammans med sin man Panu i en parhushalva i Esbo. Vardagsrummet och köket kan de vid behov värma med ved och i de andra rummen behöver temperaturen inte vara så hög.

Helka och Panu Pärssinen sköter sitt äppelträd. Panu sträcker sig högt upp och Helka har blicken och händerna fästa vid en av grenarna lägre ner. Solen skiner och både de gröna äpplena och bladen blänker.
Bildtext Panu och Helga Pärssinen tar vara på sitt äppelträd.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Energikrisen på 1970-talet fick Pärssinen att redan som barn förstå att det tidvis kan uppstå brist på energi och basförnödenheter. Nu är hon så väl förberedd att hon tänker sig att hon kan klara sig utan el och matbutik hela vintern, om det behövs.

Många har sedan kriget i Ukraina blossade upp i vintras sett över sina reservlager, men Pärssinen går längre än de flesta.

Tre hyllor i ett blått köksskåp bågnar av inlagd mat i kärl av olika sorter. På burkarna har man skrivit vad förpackningarna innehåller på tejpremsor: "hunajaa" (honung), "saksan kirveli 22" (tysk körvel 22), "porkkana 22" (morot 22), "kurpitsa 2022" (pumpa 22), "tatti 21" (sopp 21), "valkosipulihunaja -21" (vitlökshonung 21)
Bildtext Maten tar inte slut i första taget i paret Pärssinens hushåll.
Bild: Retu Liikanen / Yle

Helga Pärssinen och hennes man odlar grönsaker, bland annat morötter, bönor, pumpor, selleri, kål och lök. Dem konserverar hon på olika sätt, genom torkning, inläggning och fermentering.

– Torkad mat håller så gott som evigt och en hink med morötter får man att rymmas i en godisask, säger hon.

Helka Pärssinen gräver om i komposten. Bakom henne syns en grönskande trädgård med olika växter och skyddskonstruktioner.
Bild: Retu Liikanen / Yle

"Köttet skuttar eller kacklar på gården"

Djurprotein får Pärssinen av egna höns och kaniner. Dem slaktar hon själv.

– Bästa sättet att förvara kött är att det skuttar eller kacklar på gården, säger hon och skrattar.

Inför vintern konserverar hon kött genom att hermetisering för att kunna klara sig utan frys. I det jobbet använder hon en stor tryckkokare som hon har skaffat i USA och glasburkar med gummiring. Hon kokar det livsmedel som ska konserveras i burken och det vakuum som bildas håller mikrober borta.

Paret Pärssinen har också en bikupa för att kunna göra sin egen honung. - Spela upp på Arenan

Den konserverade maten kan förvaras i rumstemperatur. Rotfrukterna förvaras i en grop som Panu Pärssinen har grävt på deras gård.

– Elektricitet är en ganska ny uppfinning, och visst klarade man sig förr också, säger Helka Pärssinen.

Den här artikeln är en förkortad översättning och bearbetning av Yle Uutisets artikel Pahan päivän varalle av Miika Koskela.

Artikeln uppdaterades 9.8.2022 med preciseringen om att hermetiseringen sker med tryckkokare, inte i en vanlig kastrull.