Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Semestern blev en mardröm i "Kinas Hawaii" – 80 000 får inte resa hem på grund av covid

En lång sandstrand vid ett vackert hav, gröna kullar och en rad med vitahotellbyggnader.
Bildtext Dadonghai-stranden i Sanya ser ut som vilken lyxig solsemesterort som helst.
Bild: Keitma / Alamy/All Over Press

Sanya på ön Hainan kallas "Kinas Hawaii" och där har inte förekommit många fall av covid-19. Förrän nu. De kinesiska myndigheterna tvingar tiotusentals turister att stanna kvar på egen bekostnad.

När Yang Jing planerade årets familjesemester valde hon ön Hainan söder om det kinesiska fastlandet för att det bara hade förekommit två fall av symptomatisk covid-19 på ön under hela 2021.

I augusti 2022 är situationen annorlunda. Plötsligt har antalet fall ökat och de kinesiska myndigheterna har ställt in nästan alla tåg och flyg till staden Sanya på grund av smittfallen.

I Sanya rapporterades 689 symptomatiska och 282 symptomfria fall av covid-19 mellan första och sjunde augusti. Andra städer i Hainanprovinsen, som Danzhou, Dongfang, Lingshui och Lingao, har alla rapporterat dryga dussintalet fall under samma period.

Tiotusentals turister – 80 000 enligt de lokala myndigheterna – är nu i praktiken fångar i sitt semesterparadis efter att strikta begränsningar infördes i Sanya. Innan man får lämna området ska man nämligen ha testat negativt fem gånger under sju dagar.

Det betyder att de flesta turisterna måste stanna kvar på semesterorten till och med lördag, då restriktionerna infördes, och eventuellt längre än så. I storstaden Shanghai varade en motsvarande nedstängning nyligen i två månader.

Myndigheterna i Sanya har meddelat att hotellpriserna halveras för de turister vars flyg från orten har blivit inställda, men det förekommer klagomål om att alla hotell inte alls har sänkt sina priser.

En ung man i mörk t-tröja gapar medan en hanskklädd hand sticker in en testpinne i munnen på honom. I bakgrunden syns en lång kö av personer som väntar på att testas. Alla i kön bär munskydd.
Bildtext För att få lämna turistorten ska man testa negativt fem gånger på sju dagar har de kinesiska myndigheterna bestämt.
Bild: CHINE NOUVELLE/SIPA/Shutterstock/All Over Press

Fyrstjärnigt och burknudlar

Yang och hennes man och deras barn bor kvar på sitt fyrstjärniga hotell som de måste betala för själva. De äter burknudlar varje dag för att minimera kostnaderna för den förlängda semestern.

Restauranger och annan underhållning har tvingats stänga, men matbutiker och apotek får hålla öppet.

Enligt Yang är väntetiderna för testresultat långa, så hon har redan tagit flera test för att försäkra sig om att få ihop fem godkända test inom utsatt tid.

– Det här är den värsta semestern i mitt liv, säger Yang till nyhetsbyrån Reuters.

Hainan har varit stängt för turister från andra länder än Kina under de senaste två åren, eftersom Kina slutade utfärda turistvisum och införde strikta karantänsregler.

Källor: Reuters, AFP.