Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Kimi Räikkönens brorson blev historisk i Jyväskylärallyt – nu drömmer 17-årige Justus om en proffskarriär: "Tar ett steg i taget"

Från 2022
Justus Räikkönen.
Bild: Vesa Pöppönen / AOP

Pappa Rami har tävlat i Jyväskylä och farbror Kimi likaså. I helgen var det Justus Räikkönens tur att ta sig an grusvägarna runt Jyväskylä. Jag har njutit för fullt, säger Räikkönen.

Det var huvudklassen som drog till sig störst uppmärksamhet då Jyväskylärallyt avgjordes i helgen, men ett namn i en lägre klass väckte intresse.

17-årige Justus Räikkönen kommer från en känd motorsportfamilj. Pappa Rami har varit rallyförare och farbror Kimi är tidigare världsmästare i formel 1.

Justus skrev ett stycke idrottshistoria under helgen. Han blev den yngste föraren i rallyt genom tiderna.

– Det är en fantastisk upplevelse. Då jag fick den här möjligheten kunde jag inte säga annat än ja. Jag har njutit för fullt och bilen har fungerat perfekt. Vägarna har varit i bra skick och det har varit fullt med folk, säger Räikkönen till Yle Urheilu.

Justus Räikkönen kör i Jyväskylä.
Bildtext Justus Räikkönen debuterade i Jyväskylä.
Bild: Tomi Hänninen

Räikkönen tävlade i RC4-klassen som han vann med klar marginal. Räikkönen säger att det välkända efternamnet har väckt uppmärksamhet under helgen.

– Jag är förvånad över hur mycket det varit, å andra sidan är det trevligt att folk är intresserade. Jag gillar att hälsa och tala med människor, säger han.

Rami Räikkönen tävlade i Jyväskylä 2001 medan Kimi Räikkönen körde rallyt mellan 2009 och 2011 då han tog en paus från formel 1. Pappa och farbror delade med sig av några tips inför Justus Räikkönens debut.

– De har påmint mig om att undvika de värsta stenarna men gällande körtekniken har det inte varit några större grejer. De har sagt att jag ska njuta av resan, man debuterar bara en gång i Jyväskylä, säger han.

Då debuten nu är avklarad drömmer Justus Räikkönen om en framtid som proffsförare.

– Jag vill göra det här till mitt yrke och köra rally på heltid. Det är ändå bara början nu och jag har inte tänkt så långt in i framtiden. Jag tar ett steg i taget i fråga om tävlingar och klasser, säger han.

Diskussion om artikeln