Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Världsfreden flyttas bort från Hagnäs – oklart om den omtvistade statyn får återvända

Uppdaterad 08.08.2022 13:17.
Statyn Världsfreden flyttad från Hagnäs i Helsingfors - Spela upp på Arenan

Den kontroversiella statyn Världsfreden har tidigt i morse nedmonterats i Helsingfors. Sedan Ryssland attackerade Ukraina i februari har statyn prytts av ukrainska flaggor för att visa stöd för landet.

Statyn Världsfreden var en gåva från Moskva till vänstaden Helsingfors. Den sex och en halv meter höga bronsstatyn har stått i Hagnäs i Helsingfors i drygt 30 år.

Världsfreden har varit omdiskuterad i åratal och redan i höstas fattade Helsingfors stad beslut om att statyn ska tas bort på grund av vägarbeten. Där statyn har stått kommer det snart att finnas en ny gångbana.

Beslutet har alltså inget att göra med Rysslands agerande mot Ukraina, men nedmonteringen av statyn kommer lägligt med tanke på världsläget.

Maailman rauha -patsas siirrettiin proomun kannelle.
Bildtext Världsfreden donerades till Helsingfors av Moskva 1989, men avtäcktes 1990.
Bild: John Palmén / Yle

Statyn kommer nu att förvaras i ett lager, men vad som händer med Världsfreden på lång sikt fattar Helsingfors konstmuseum beslut om senare.

Det är möjligt att statyn får flytta hem till Hagnäs när byggarbetet är slutfört, det vill säga inom de närmaste åren.

Forskare: Hoppas att Världsfreden får flytta ut i Helsingfors igen

Redan tidigare har röster höjts för att statyn ska avlägsnas från gatubilden eller flyttas till en mer avlägsen plats.

Juhana Aunesluoma som är professor i politisk historia vid Helsingfors universitet hoppas ändå att statyn ännu kommer att hitta en plats i Helsingfors.

– Världsfreden är en fin tidsbild och ur en forskares synvinkel väldigt intressant. Jag hoppas själv att statyn kan få finnas i Hagnäs också i fortsättningen, eftersom den fungerar väl som ett redskap för att lära ut historia, säger Aunesluoma.

Maailman rauha -patsas siirrettiin proomuun Hakaniemenrannassa. Kuva patsas proomun kannella ja nostotyöntekijöitä sen ympärillä.
Bildtext Värdsfreden kommer att fraktas till östra Nyland per båt.
Bild: Olli Aimola / Yle

Han hoppas ändå att man, om statyn får återvända till Helsingfors, skulle få en förklarande skylt.

– Om statyn inte skulle återvända, skulle vi ha en sak mindre i vår stad som påminner oss om vår historia. Världsfreden är ändå en del av vår upplevda historia, säger han.

Världsfreden har varit kontroversiell sedan den donerades till Helsingfors av Moskva år 1989. Redan 1991 blev den utsatt för vandalism av tre studerande som hällde tjära och fjädrar på den.

Maailmanrauha-patsasta siirretään Hakaniemenrannassa vaijereilla. Kuvassa siirto-operaatio, nostokurki ja patsas valjaissa.
Bildtext Vad som sker med Världsfreden nu är ännu oklart.
Bild: Olli Aimola / Yle

År 2010 försökte någon spränga Världsfreden, med hjälp av en gasflaska, försöket misslyckades ändå.

Världsfreden är inte den första statyn som blivit borttagen sedan Ryssland anföll Ukraina. I Åbo plockades en byst av Lenin bort från Puolalabacken i våras.