Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Utrikesministeriet: Ryssarna åker på solsemester till Medelhavet via Finland – beviljandet av visum ska minskas men stoppas inte helt

Från 2022
Uppdaterad 08.08.2022 13:18.
En ung man med ryggsäck stiger av en rödvit buss med kyrilliska bokstäver. Bussen för resenärer från St. Petersbrug till Helsingfors-Vanda flygplats.
Bildtext Efter att coronarestriktionerna slopats har trafiken över den finsk-ryska gränsen ökat med upp till 30 procent.
Bild: Anni Ågren / Lehtikuva

Utrikesministeriet uppger sig följa med i vilken utsträckning Finland används som transitland för ryska turister. Försöken att täppa till kryphålet för rysk turism till EU börjar med att man begränsar antalet mottagningar för visumansökningar i Ryssland.

Sedan coronarestriktionerna slopades har trafiken över den rysk-finska gränsen ökat med 10 till 30 procent jämfört med våren och början av sommaren, uppskattar Utrikesministeriets konsulära chef Jussi Tanner för Yle Uutiset.

En del av dem som korsar gränsen använder Finland som transitland för att åka vidare till semesterorter vid Medelhavet.

Utrikesministeriet säger sig vara medveten om detta. Tanner uppskattar att Finland "i någon grad" används som transitland, men menar att det går att ta till åtgärder mot fenomenet.

– Nog ingriper vi ifall det visar sig att Schengen-visum till Finland används för att egentligen resa någon annanstans. Det går rätt snabbt att få information om detta av andra Schengen-länder, intygar han.

Visum som beviljas för att resa till Finland duger också i andra länder som hör till Schengen-området, alltså alla nordiska länder och majoriteten av EU-länderna. Om ett visum som beviljats av Finland används för att åka vidare till ett annat land kan man låta bli att bevilja ett nytt.

Färdiga resepaket från S:t Petersburg till Helsingfors-Vanda flygfält

Yle rapporterade i förra veckan om hur ryska företag börjat sälja bilresor från S:t Petersburg till Helsingfors-Vanda flygplats och flygplatsen i Villmanstrand, därifrån det sedan går att resa vidare till Europa.

Även om EU förbjudit alla flyg från Ryssland sedan landet anföll Ukraina i våras kan en rysk medborgare stiga på ett plan i Finland.

Tanner är medveten om de ryska resepaketen.

– Det är typiskt att dylika fenomen uppstår, men säkerligen kommer EU att begränsa sådana koncept i framtiden.

Ylen Uutispodcastin vieraana Jussi Tanner, ulkoministeriön erityisedustaja Al-Holin asiassa.
Bildtext Utrikesministeriets konsulära chef Jussi Tanner.
Bild: Benjamin Suomela / Yle

Visumfrågan kommer att diskuteras på EU-nivå under ett inofficiellt utrikesministermöte i slutet av augusti. Under mötet hoppas Finland att EU ska komma överens om en gemensam linje gällande dem.

I nuläget har flera EU-länder upphört med att bevilja visum för ryssar. Exempelvis beslöt Lettland om visumstopp förra veckan.

EU och Ryssland har emellertid ett avtal som underlättar beviljandet av kortvariga visum. Tillämpandet av avtalet har delvis lagts på is, men det har inte upplösts.

– Det här kommer vi säkert att få höra mera om nästa vecka, säger Jussi Tanner.

Färre mottagningstider leder till minskat antal visum

Finland har redan begränsat beviljandet av visum, eftersom det i nuläget krävs en tidsbokning för att kunna lämna in en visumansökan. Ursprungligen togs mottagningstiderna i bruk under pandemin. Enligt Tanner är alla mottagningstider bokade för flera veckor framåt.

– Efterfrågan är klart större än utbudet.

I Finland har en striktare linje efterlysts i den allmänna debatten. Enligt en Yle-enkät uppger över hälften av finländarna att de omedelbart skulle stoppa beviljandet av turistvisum för ryssar.

Det finns juridiska problem vad gäller att helt sluta bevilja visum eller slopa visum som redan är i kraft, men Finland kan påverka antalet visum som beviljas. Just nu erbjuder ambassader och konsulat i Ryssland kring tusen mottagningstider om dagen och den mängden kan ytterligare minskas.

Kan man anta att det här är en åtgärd som kommer att användas?

– Ja, svarar Tanner direkt.

Utrikesministeriet vill ändå ha politiskt stöd för sin planerade nya linje, och därför väntar man på att få en åsikt av hela regeringen. Frågan betraktas ändå inte som exceptionellt brådskande.

Sedan coronarestriktionerna slopades har den ryska turismen till Finland ökat snabbt i mitten av juli. Enligt Tanner har detta varit väntat på grund av sommarens semestersäsong.

Enligt honom korsade 800 000 personer den rysk-finska gränsen under början av året, medan motsvarande siffra som mest varit 13 miljoner under tidigare år.

Texten är en översättning av Yle Uutisets artikel Ulkoministeriö: Venäläiset käyttävät Suomea kauttakulkumaana Välimeren lomilleen – viisumien myöntämistä vähennetään, ei lopeteta, skriven av Antti Parviala. Svensk översättning och bearbetning av Mikaela Remes.