Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Förin trafikerar igen – färjan var ur bruk på måndagen på grund av elektriskt fel

Uppdaterad 09.08.2022 10:27.
En liten orange färja för cyklar och människor korsar Aura å i Åbo.
Bildtext Motorstoppet berodde på ett fel i Förins strömkälla.
Bild: Carl Fahllund/Yle

Nu trafikerar Förin normalt igen, meddelar Åbo trafikcentral på Twitter. Färjan var ur bruk från måndagsförmiddagen till måndagskvällen på grund av ett fel i strömkällan.

Den helt och hållet eldrivna Förin fick motorstopp strax före klockan 12 på måndagsförmiddagen. Nu vet man att elfelet berodde på ett fel i Förins strömkälla, berättar Åbo stads ansvariga byggherre Antti Aalto för Yle Turku.

När motorstoppet inträffade hade man i bruk ett reservsystem på Förin på grund av att man höll på att uppdatera komponenter i Förins strömkälla. Enligt Aalto har man ännu inte fått alla komponenter.

– I normalläge använder Förin två kraftledningar, men på grund av komponentbrist använde man en reservströmkälla, där felet sedan uppstod, säger Aalto.

Från Åbo trafikcentral meddelar man att Förin började trafikera igen tidigt på måndagskvällen.

Under de livligaste sommarmånaderna åker upp till 10 000 kunder med färjan per dag. På ett år kan Förin ha över en miljon passagerare.

Artikeln uppdaterades 9.8.2022 klockan 10.27 med information om att färjan trafikerar igen och vad felet berodde på. Rubrik, ingress och brödtext har uppdaterats.

Artikel uppdaterad 8.8.2022 klockan 17.25 med ny information om att färjan står stilla hela dagen. Rubrik och brödtext uppdaterad.