Gymnastikläraren Tuula Ketola bytte Borgå mot Imatra – tog tjänstledigt för att lära ut svenska vid Gräns- och sjöbevakningsskolan
Under ett och ett halvt år hade Tuula Ketola tjänstledigt från sitt jobb som gymnastiklärare i Borgå gymnasium. Tjänstledigheten tillbringade hon i Imatra.
Tuula Ketola jobbar som gymnastiklärare i Borgå gymnasium, men under ett och ett halvt år hade hon tjänstledigt och befann sig istället i Imatra. I november 2020 började hon som svensklärare vid Gräns- och sjöbevakningsskolan.
– Det var inte så tacksamt att vara gympalärare under coronapandemin och samtidigt skulle gymnasiet igen få en ny läroplan efter bara några år, så jag kände att jag inte riktigt ville vara med och göra det just då.
Att ta tjänstledigt och prova på något annat är inget nytt för Ketola, som tycker att det är viktigt med omväxling och att testa på nya saker.
– Jag har alltid upplevt att det är nyttigt att se lite annat och inte bara den egna skolans fyra väggar, berättar hon.
Tidigare har hon bland annat testat på att vara reseledare, lärt ut svenska inom företagsvärlden och åkt på nordiskt lärarutbyte till Sverige. Ketola tycker att det är bra att få nya perspektiv eftersom det kan vara lätt att fastna i gamla vanor då man länge jobbat i samma skola.
Att åka till just Imatra kändes ändå inte som ett särskilt stort steg eftersom Ketola är född i Villmanstrand och har sina rötter i östra Finland. Därför var också området kring Imatra bekant från tidigare.
Utbildningen vid Gräns- och sjöbevakningsskolan tar ett år och under den tiden lär eleverna sig svenska i olika utsträckning, beroende på hur mycket de kan sedan tidigare. Alla måste klara av tjänstemannaprovet i svenska.
Attityden gentemot språkstudierna är för det mesta positiv, enligt Tuula Ketola.
– Där vid östgränsen kan vissa tänka "vi kommer ju aldrig ändå att använda svenska" men för det mesta var det positivt och eleverna var motiverade.
Eftersom de kommer att bli statstjänstemän behöver de kunna båda språken och svenskan kan vara till stor nytta ifall de vill jobba vid svenskspråkiga områden, exempelvis med sjöbevakning i skärgården.
Fick vara med i övningar
Utöver svensklektionerna fick Tuula Ketola också vara med och hjälpa gymnastikläraren. Tillsammans med eleverna åkte de bland annat militära skidor, paddlade och orienterade.
Dessutom fick Ketola delta i olika simuleringar eftersom eleverna behövde lära sig yrkessvenska, ord och uttryck som de kommer att behöva i arbetet vid exempelvis gränskontroller. Hon fick vara med i övningar om maktmedel, gränsbevakning och gränskontroller.
– Jag tycker att det var jätteroligt och började fundera på att om jag vore yngre och hade gjort militärtjänstgöring så skulle jag ha kunnat tänka mig att välja det yrket, säger Ketola.
Skolstarten är runt hörnet och till hösten återvänder Ketola till Borgå gymnasium. Med sig kommer hon att ha sina lärdomar och erfarenheter från Gräns- och sjöbevakningsskolan.
– Jag kommer att lära dem några enstaka övningar, och ha coopertest och muskelövningar med lite militära inslag, berättar Tuula Ketola.
– En av de viktigaste insikterna jag fick var att eleverna kom från väldigt olika bakgrunder, och fastän det är mycket fokus på studentskrivningar och sådant så är det viktigt också i gymnasiet att det finns olika ämnen och att man uppmuntrar eleverna till att hitta sin egen väg.