Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Börselen rekorddyr i dag – expert uppmanar finländarna att kolla upp elavtalen innan vintern

Från 2022
Uppdaterad 08.08.2022 14:10.
Högspänningskablar i skog.
Bildtext Svag vind och planerat underhåll vid kärnkraftverket i Lovisa har resulterat i höga elpriser.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Priset på el har under måndagen stigit till årets hittills högsta nivå. Under vintern väntar nya prishöjningar och Konsumentförbundet uppmanar nu finländarna att kolla upp sina elavtal innan kylan kommer.

Priset på börsel har i dag stigit dramatiskt. Spotpriset på el steg i morse enligt Vattenfall till 107,07 cent per kilowattimme, när priset bara ett dygn tidigare var endast 0,62 cent.

Det här beror på svaga vindar som lett till att produktionen av vindkraft stannat av. Dessutom påverkas priset av den årliga service som igår inleddes vid Lovisa kärnkraftverks andra enhet.

Det här är knappast den enda pristoppen på el vi ser i år. Konsumentförbundet uppmanar nu finländarna att granska det egna elavtalet innan vintern kommer.

Då priset på el är rekordhögt och prisskillnaderna betydande är det enligt förbundet extra viktigt att konkurrensutsätta nya elavtal.

– Överraskande få har konkurrensutsatt sitt elavtal, trots att konsumenten genom att göra det kan få ett mer konkurrenskraftigt avtal, säger Kristel Pynnönen, jurist vid Konsumentförbundet och specialist på boendefrågor.

Genom att konkurrensutsätta avtalet kan du också välja den energikälla som passar dig bäst. Du kan teckna ett avtal som gör det möjligt att till exempel endast använda grön el.

– Det lönar sig för alla som tecknar nya avtal att jämföra elbolagens priser innan man fattar något beslut. Och det är bra att de som redan har ett avtal kollar hur villkoren för det avtalet ser ut, säger Pynnönen.

Experten tipsar: Jämför pris och avtalstyp

Pynnönen hoppas ändå att alla som tecknar nya avtal är lite försiktiga då de väljer elbolag.

– Om du inte på förhand känner igen företagets bakgrund eller inte vet hur pålitliga de är så kan det vara bra att kolla upp bolaget innan du fattar några beslut, säger Pynnönen.

Hur ska man jämföra de olika avtalen?

Kolla upp priset per kilowattimme samt grundavgift. Fundera också på vilken typs elavtal skulle passa just dina behov.

De vanligaste avtalstyperna är avtal som är i kraft tillsvidare och tidsbundna avtal med fast pris.

Om du är intresserad av att vara aktiv och följa med elpriserna kan börsel vara rätt för dig. Priserna varierar från timme till timme och om du har koll på priserna kan du till exempel ladda din bil nästan gratis under de timmar då priset är lågt.

Priset på börsel varierar ändå mycket under en och samma dag.

Källor: STT, Vattenfall

Kan jag halvera min elräkning? - Spela upp på Arenan