Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Rektorn för S:t Olofsskolan i Åbo om skolstarten: "De tillfälliga lokalerna blir fina bara allt blir klart"

Från 2022
Uppdaterad 09.08.2022 11:50.
Lådor som väntas på att tas upp.
Bildtext Mycket är ännu halvfärdigt i S:t Olofsskolans tillfälliga skolbyggnad.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Den svenskspråkiga högstadieskolan S:t Olofsskolan i Åbo inleder läsåret onsdagen den 10 augusti. Trots att skolstarten är alldeles bakom hörnet så är de nya lokalerna långt ifrån färdiga.

Det var fuktskador, problem med inneluften och utrymmesbrist som resulterade i att den ursprungliga skolbyggnaden på Klostergatan inte längre ansågs lämplig för S:t Olofsskolan. En utredning som Åbo stad gjorde visade att den gamla skolbyggnaden behöver en grundlig renovering.

Under februari månad kartlade Åbo stad nya utrymmesmöjligheter för skolan. Förslagen var att bygga en helt ny skola på Klostergatan eller att renovera den gamla byggnaden. Utredningsarbetet pekade på att ett nybygge är det bästa alternativet.

Nu ska S:t Olofsskolans elever inhysas i de lokaler som har restaurerats på Sirkkalagatan 39, alldeles i hörnet av Sirkkalagatan och Jungfrustigen. Lösningen är tillfällig tills S:t Olofsskolan får en ny skolbyggnad.

Ett skolklassrum.
Bildtext Färre klassrum men större utrymmen, så ser läget ut i S:t Olofsskolans nya lokaler.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Vid skolstarten är lokalerna inte färdiga

Då Yle Åboland besökte de nya lokalerna så var det mycket som ännu var ogjort. Det var många personer som ryckte rektor Christer Karlsson i ärmen och ännu flera som ringde honom. Det var fart på rektorn, som alldeles strax ska välkomna cirka 500 elever till de nya lokalerna.

Från granntomten tjuter stundvis sirener. Där pågår sprängningsarbeten, som enligt Karlsson kommer att fortsätta ännu under hösten.

Enligt Karlsson kommer det inte att ordnas normal undervisning direkt från skolstart.

– Vi har helt enkelt inte hunnit få lokalerna klara tills onsdag, säger Karlsson.

Ett porträtt av en man.
Bildtext Rektorn för S:t Olofsskolan Christer Karlsson.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Vanliga klassrum är enklare att ställa i ordning än klassrum för kemi, fysik och slöjd. Det är därför som dessa klassrum kommer att göras klara i ett senare skede.

Den nya byggnaden är större än den gamla byggnaden vid Klostergatan 11.

– Det finns färre klassrum men större utrymmen, säger Karlsson.

I jämförelse med den gamla fastigheten så kommer S:t Olofskolan inte att ha en egen gymnastiksal. Skolan kommer att ordna gymnastikundervisningen på andra sätt, tillägger Karlsson.

Karlsson tror att eleverna kommer att uppskatta nya och fräscha lokaler. Den dåliga luftkvaliteten, fuktskador och utrymmesbristen i gamla S:t Olofsskolan är ett minne blott, säger Karlsson då han visar oss runt i det tillfälliga skolhuset.

En man.
Bildtext Längst ner i den nya fastigheten hittar man slöjdsalen.
Bild: Lucas Ekblad / Yle

Karlsson är nöjd över att alla elever nu är samlade under ett och samma tak. Skolan har tidigare använt sig av Åbo svenska arbetarinstituts lokaler på grund av utrymmesbristen. Enligt Karlsson behöver skolan inte längre dela fastighet med någon. Den nya byggnaden är tänkt att täcka utrymmesbehovet.

Artikeln har uppdaterats: Tidigare talades det om adressen Smedsgatan 1, men den korrekta adressen till S:t Olofsskolans tillfälliga utrymmen är Sirkkalagatan 39.