Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Statsminister Marin tillbaka från semestern – utesluter inte pristak på elektricitet

Närbild på brunhårig leende Sanna Marin i randig tröja framför gröna träd.
Bildtext Statsminister Sanna Marin (SDP) säger att någon alltid kräver att hon ska komma tillbaka till jobbet när hon tagit semester.
Bild: Aalto Puutio / Yle

Rysslands anfallskrig mot Ukraina påverkar nu energipriserna i allt större skala. Statsminister Sanna Marin (SDP) utesluter inte ett pristak på elektricitet.

Under sommaren har många krävt att statsminister Sanna Martin (SDP) ska avbryta sin semester för att kommentera politiska händelser, som till exempel Unipers räddningsprogram. Marin, som på måndagen återvände från sin semester, säger att vi alla är människor och behöver få vila ibland.

– Så gott som varje sommar när jag tagit ett par veckor semester har någon krävt att jag ska återvända till jobbet under första semesterdagen.

Ägarstyrningsminister Tytti Tuppurainan (SDP) har lett förhandlingarna kring Unipers räddningsprogram och Marin är nöjd så.

– Företagsfrågor är speciellt känsliga och enligt mig är ägarstyrningsministern den enda aktören som kan förhandla i sådana här situationer.

Vidare säger statsministern att ingen lär vara nöjd med situationen.

– Jag har själv varit i kontakt med förbundskansler Olaf Scholz, men det här är på intet sätt en bra situation. Från den synvinkeln är besluten kanske rimliga, säger Marin.

Nordiskt energisamarbete underlättar

För tillfället finns inga tecken på att Finland skulle drabbas av elavbrott under den närmaste tiden men det finns all orsak att förbereda sig på alla situationer. Till viss del har Finland varit självförsörjande och har satsat på förnybar energi

– Vi har ett nordiskt energisamarbete och en gemensam nordisk energimarknad som underlättar situationen.

Marin påpekar att situationen är utmanande och att det kommer att synas i en höjning av elpriserna.

– Det finns säkert många hushåll som tvingas tänka på hur de ska klara sig.

I den exceptionella situation vi nu lever i är inga medel uteslutna, säger statsministern på frågan om ett möjligt pristak på elektricitet. Ett sådant beslut vore ytterst ovanligt.

– Vi måste försäkra oss om att priserna är överkomliga för konsumenten och staten, på grund av det måste också ett pristak dryftas.

Inte rätt att ryssar fortsätter det normala livet

Situationen med de ryska visumen som lyfts upp de senaste veckorna har Marin en klar åsikt om. Hon vill att ryska medborgares visum ska begränsas.

– Det är inte rätt att ryska medborgare kan leva ett så kallat normalt liv och röra sig normalt samtidigt som Ryssland för ett grymt anfallskrig i Europa.

Samtidigt är frågan mångfacetterad eftersom Finland hör till Schengen. En diskussion måste föras med de andra Schengenländerna och faktum är att ärendet redan diskuterats i Europarådet.

Marin säger att rådet är det rätta stället för att förhandla om ryssars möjligheter till att få visum till europeiska länder. Att Finland ofta används som genomreseland bör också beaktas.

– Utrikesministeriet har utrett saken och vi kommer att fortsätta diskussionen inom regeringen. Det uppstår också en mängd juridiska frågor, vi har till exempel ingen sanktionslagstiftning som möjliggör sådana här sanktioner.

Det som för tillfället är möjligt är att förhala visumprocessen. Det ger i praktiken samma resultat som visumsanktioner.