Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Lyckad turismsommar på Sälgrund – men bristen på personal hämmar utvecklingen

En fyr i rött och vitt.
Bildtext Det finns planer på att utveckla turismverksamheten på Sälgrund ytterligare, men för det krävs mera personal.
Bild: Jessica Morney / Yle

För Johanna Peltomiemi blev första sommaren i lotsstationen på Sälgrund lyckad. Det har motsvarat förväntningarna, men varit fysiskt tungt, säger Peltoniemi.

När Kari och Seija Häggblom förra hösten slutade med turismverksamheten på Sälgrund var det länge oklart ifall verksamheten skulle få någon fortsättning.

Intresset för att ta över verksamheten var svalt, men slutligen nappade Kaskös tidigare näringsombud Johanna Peltoniemi tag i möjligheten.

– Det skulle ha varit en skam ifall ingen skulle fortsatt med verksamheten. Jag såg det som viktigt att verksamheten fortsätter och jag hade möjlighet att ta mig an ett sådant här sommarjobb.

Hon skrev ett treårigt avtal om att få driva turismverksamhet på ön i våras och de första gästerna anlände i mitten av maj. Trots att hon visste vad arbetet går ut på, var den fysiska biten en liten överraskning.

– Nog är det ett ganska tufft arbete. Innan gästerna får sin äppelpaj och sitt kaffe serverat betyder det ganska många rörelser från butikshyllan till bryggan, från bryggan till båten, från båten igen till bryggan, från bryggan till fyrhjulingen och slutligen in i caféet.

– Men kanske jag saknade lite mer fysiskt jobb efter att ha gjort så mycket arbete sittande i ett kontor.

Porträtt på en kvinna i huvudduk och förkläde.
Bildtext Allt som serveras tillagas på plats, konstaterar Johanna Peltoniemi.
Bild: Jessica Morney / Yle

Rekordmängd besökare

Även om säsongen ännu fortsätter till slutet av september, avslutades i helgen de regelbundna turerna till fyrön som gick på onsdagar och lördagar utan bokning. Nu är det bokningar som gäller.

– Vi har totalt haft över tusen dagsbesökare. Enligt tidigare företagaren har vi redan nått de årliga siffror som de haft tidigare år.

– Då vi varit mer aktiva på sociala medier har kännedomen om stället ökat. Det här är trots allt ett ställe som många, även de som bor nära, inte vet så mycket om.

Peltoniemi, som bor i Östermark, var själv ovetande om stället tills hon började jobba i Kaskö år 2017.

– Då blev det klart för mig vilken guldklimp här finns. Men vi har en hel del marknadsföringsarbete att göra för att stället ska bli mer känt för folk i såväl Österbotten som Södra Österbotten.

På Sälgrund finns alltså en gammal fyr och lotsstation. Numera fungerar lotsstationen som inkvartering och café. Peltoniemi har planer att utveckla området ytterligare, men det kräver mer personal.

– Det finns kapacitet att utöka besökarmängden ytterligare, men det kräver mer personal. Förhoppningsvis får vi tillbaka den arbetskraft inom turismbranschen som försvann under coronatiderna. Turismen utvecklas inte ifall vi inte har arbetskraft.