Krigsvetaren: "Ukraina har sannolikt gjort sig skyldigt till krigsbrott – men angriparen Ryssland har systematiskt gjort sig skyldigt till betydligt flera krigsbrott"
Amnestyrapporten om brott mot krigets lagar förra veckan saknar kontext, konstaterar de militära experterna. Det är nämligen inte möjligt att försvara ukrainska städer från positioner utanför städerna.
Amnesty-rapporten om att ukrainska armén placerar soldater i skolor, på sjukhus och i bostadsområden har lett till en het debatt på sociala medier och krav bland annat på att Amnestys högsta ledning ska avgå.
Amnesty har bett om ursäkt för hur rapporten har presenterats, men organisationen vidhåller att den har rätt i sak. I en intervju för Svenska Yle berättar människorättsorganisationen att den har haft mycket erfarna forskare på plats i Ukraina allt sedan kriget började.
Amnesty har dokumenterat 19 situationer där ukrainska soldater har positionerat sig i närheten av civila, också då det skulle ha funnits alternativ. Det här är att försätta civila i onödig fara och det är förbjudet enligt krigets lagar.
"Ukraina är den svagare parten i ett anfallskrig där Ryssland systematiskt för kriget till de ukrainska städerna"
Militära experter som Svenska Yle har talat med konstaterar att Ukraina har begått misstag och antagligen kommer att fällas för krigsförbrytelser framöver, men att människorättsorganisationen Amnesty har misslyckats med den så kallade kontextualiseringen.
– Man måste hålla i minnet att Ukraina är den svagare parten i ett anfallskrig där Ryssland systematiskt för kriget till de ukrainska städerna, konstaterar krigsvetaren Ilmari Käihkö som just nu är gästforskare på Helsingfors universitets forskningscentrum för Östeuropa och Ryssland.
– Det är inte militärt möjligt att försvara städerna utanför städerna – det skulle bli ett militärt självmord för Ukraina.
Är krigets lagar tillämpbara på stadskrigsföring?
– Det är en bra fråga. De är inte tillämpbara om inte samtliga civila flyr städerna och det har inte skett i någon stad i Ukraina. En del av befolkningen i de ukrainska städerna stannar kvar också då Ryssland närmar sig städerna.
Har Ukraina begått krigsförbrytelser?
– Det har de sannolikt gjort och det är bra att minnas att det under krigets första dagar var en soldat som avrättade någon på en video som publicerades på nätet.
– Men det är bra att kontextualisera – krigsbrott sker i alla krig och i det här kriget är det Ryssland som systematiskt har gjort sig skyldigt till många krigsbrott. Det rättfärdigar naturligtvis inte ukrainska krigsbrott, men det är viktigt att vi kommer i håg skalan och kontextualiserar de här händelserna.
Hur är det med Amnestys trovärdighet i dag?
– De enorma reaktionerna visar att det är svårt att diskutera det här kriget eller att vara väldigt kritisk mot Ukraina.
– Vi har en tendens att stödja Ukraina – trots det är viktigt att vi kan diskutera problem som den ukrainska militären skapar. Men det borde göras på ett bättre sätt än vad Amnesty nu har gjort.
– Hanteringen av det här ärendet har varit bristfällig från Amnestys håll och det är bara Ryssland som gynnas av det här.
Så informationen som Amnesty har kommit med är förmodligen korrekt – men paketeringen har varit problematisk?
– Jo, det är svårt att säga hur systematiska de här sakerna som Ukraina anklagas för är.
En finländsk styrelsemedlem har fått stenhård kritik för att han har kallat Rysslands inblandning i Ukraina före den stora attacken i februari för ett "inbördeskrig". Vilken är din bedömning?
– Efter 2014 är benämningen "inbördeskrig" inte alls adekvat – det fanns drag av inbördeskrig i början av Donbasskriget efter Majdanrevolutionen 2014, men Ryssland tog kontroll över separatisterna fort.
– Det är den ryska propagandan som försöker utmåla kriget som ett inbördeskrig som Ryssland inte har något att göra med, men det vet vi att inte stämmer.
Vilka blir Amnestys möjligheter att rapportera från Ukraina framöver?
– Det är svårt att säga. De ukrainska myndigheterna är misstänksamma mot Amnesty – men om de ukrainska myndigheterna gör det omöjligt för Amnesty att verka i Ukraina återstår att se.