Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Rumpskadan är värre än väntat – Johannes Høsflot Klæbos försäsong tog olycklig vändning: "Läker långsammare än ett benbrott"

Johannes Hösflot Kläbo intervjuas.
Bildtext Johannes Høsflot Klæbos vaknade med smärtor i baklåret förra månaden (arkivbild).
Bild: Tomi Hänninen

Ett smärtsamt övre baklår har stört Johannes Høsflot Klæbos sommaträning i flera veckor redan. Och det kan dröja till oktober innan stjärnan är återställd.

Förra veckan skulle storstjärnan Klæbo ställa upp på det klassiska rullskidloppet Blinkfestivalen.

Men norrmannen tvingades lämna återbud. Några veckor tidigare hade 25-åringen sträckt baklåret – en skada som i norsk media fått benämningen "rumpskada".

– Det har gått fyra veckor utan att jag märkt någon form av förbättring. I två veckors tid tänkte jag att det skulle bli bra varje morgon då jag vaknade. Nu vet jag att det här kommer att ta tid, sa Klæbo till Adresseavisen (bakom betalmur) förra veckan.

På Instagram skrev den femfaldige OS-guldmedaljören att det blir mycket vattenlöpning framöver, på grund av en skada i övre baklåret.

"För fyra veckor sedan vaknade jag upp med lite smärta i benet, så vi tog magnetbild. Bilderna avslöjade problemet och det verkar som att det kommer att ta ett tag innan jag kan träna normalt", tippade Klæbo.

Värre än väntat

Nu kommer Klæbo med en ny lägesuppdatering för norska TV 2. Skadan kan komma att begränsa hans träning i tolv veckor, ända till oktober.

– Det är en sträckning i en sena, inte i en muskel. Jag har hört att det kan krävas en längre läkningstid än ett benbrott, förklarar han för tv-kanalen.

Norrmannen säger sig aldrig ha varit med om någon liknande skada. Dessutom är den allvarligare än vad man trodde från början.

– Jag har kunnat träna en del, men mindre än vanligt.

– Jag måste nog hitta tålamodet som jag har när jag fiskar med min morfar. Det har jag då jag fiskar, men aldrig annars.