Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Lärare i Söderkulla skola är förväntansfulla inför skolstarten – förberedelserna har börjat i god tid

Från 2022
Rektor Jan-Erik Holmkvist och vice rektor Charlotta Sillman
Bildtext Charlotta Sillman och Jan-Erik Holmkvist förväntar sig att skolstarten blir bra.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Den här veckan är det dags för många att återvända till skolan efter sommaren. Det händer ändå mycket i skolan redan innan eleverna kommer. Vi besökte Söderkulla skola i Sibbo och frågade hur förberedelserna för läsåret har gått.

Ett par dagar före skolstarten är korridorerna i Söderkulla skola inte längre tomma utan det vimlar av skolpersonal som har kommit till skolan för att planera det kommande läsåret.

Rektor Jan-Erik Holmkvist berättar att lärarna har börjat jobba ungefär en vecka före skolstarten.

Charlotta Sillman, vice rektor och lärare i årskurserna tre och fyra, säger att skolstarten alltid känns lika spännande fast hon har jobbat som lärare redan i över tjugo år.

Det här blir hennes sjätte läsår i Söderkulla skola.

Söderkulla skola i Sibbo
Bildtext Söderkulla skola i Sibbo har 159 elever det här läsåret.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

– Skolstarten känns alltid ny. Fast man har varit med om den många gånger finns det ändå mycket att förbereda och fundera på, säger Sillman.

Enligt Holmkvist har en stor del av läsårsplaneringen gjorts redan på vårvintern och före sommaren men nu fortsätter den.

Charlotta Sillman berättar också att det finns mycket ny personal i Söderkulla skola i höst. En av uppgifterna innan skolstarten är sätta dem in i arbete och låta dem bekanta sig med skolan.

"Det är viktigt att alla känner sig ihågkomna och välkomna till skolan"

Lisette Hildén är en av skolans två klasslärare för ettorna och tvåorna. Hon ser också fram emot att inleda läsåret och speciellt för att få träffa de nya ettorna.

I år börjar 26 elever på ettan i Söderkulla skola.

klasslärare Lisette Hilden
Bildtext Lisette Hildén är lärare för ettor och tvåor i Söderkulla skola. På dessa årskurser finns det i år 49 elever. Skolan har två sammanslagna klasser med ettor och tvåor.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

– Det är spännande varje gång att ta emot nya elever. Det är lika spännande för läraren som för eleverna. Det är roligt att lära känna nya barn men i början tar det också mycket energi. Jättegivande är det i alla fall, berättar Hildén.

Hildén tycker att skolstarten är väldigt viktig för eleverna. Enligt henne är det därför viktigt att göra förberedelserna i god tid så att skolan är redo för att ta emot eleverna och så att det är roligt att komma tillbaka till skolan.

Sillman och Holmkvist håller med.

– Det är viktigt att tänka på till exempel var eleverna kommer in, var de sätter sina kläder, var de sitter och så vidare. Så att alla känner sig ihågkomna och välkomna till skolan, säger Charlotta Sillman.

Lärarmöte i Söderkulla skola
Bildtext Före skolstarten har lärare planeringsdagar på skolan. Under olika möten diskuteras det om kommande läsåret. Till exempel frågan "Vilken tid ska vi ha en bibliotekrast med den här klassen?" funderar lärarna på.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Sillman berättar att de viktigaste uppgifterna för lärarna innan skolstarten är att sköta praktiska saker som till exempel att samla ihop läromaterial, kolla igenom elevlistor, planera program för de första dagarna och uppdatera och skriva olika informationsblad som ska skickas till elevernas föräldrar.

Lisette Hildén säger att hon bland annat har besökt biblioteket och haft möten tillsammans med sin kollega.

Skolpersonalen glädjer sig för att återgå till närmöten också med föräldrar

Skolpersonalen glädjer sig åt att kunna börja läsåret utan coronabegränsningar. Lisette Hildén tycker att det känns väldigt bra att de kan ordna till exempel föräldramötena fysiskt i skolan igen.

– Vi kan också fortsätta med vår vänelevsverksamhet, säger Hildén.

Klassrum i Söderkulla skola i Sibbo
Bildtext I Söderkulla skola finns det inga vanliga klassrum med väggar och dörrar utan rummen är öppna. Eleverna har också möjlighet att studera till exempel i soffan eller i saccosäckar på golvet.
Bild: Roosa Tuovinen / Yle

Också rektor Jan-Erik Holmkvist glädjer sig över att slippa restriktioner men påpekar ändå att pandemin ännu inte har försvunnit.

– Det finns inga begränsningar men egentligen finns det just nu kanske mer corona än någonsin tidigare. Vi är mycket vana att till exempel ta hand om handhygienen. Det ska vi fortsätta med för risken att bli smittad finns fortfarande, säger han.

Alla lärare och rektorn önskar eleverna varmt välkomna tillbaka till skolan.

Diskussion om artikeln