Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Nu får personer över 60 år fjärde coronavaccindosen – i Österbotten har tidsbokningen öppnat och telefonlinjerna går heta

Från 2022
Coronavaccin doseras inför vaccineringstillfälle.
Bildtext Nu får personer över 60 år och 18-29 åringar som hör till medicinsk riskgrupp boka tid för att ta fjärde coronavaccindosen.
Bild: Mirva Ekman / Yle

I Österbottens välfärdsområde kan nu alla över 60 år boka tid för fjärde coronavaccindosen. Inom Soite gäller samma sak från och med nästa vecka. Hittills har intresset för fjärde vaccindosen varit stort.

I Österbottens välfärdsområde kan personer över 60 år och 18-29 åringar som hör till medicinsk riskgrupp nu boka tid för att ta fjärde coronavaccindosen.

Hittills har telefonlinjerna för tidsbokning gått heta. Många är intresserade av att vaccinera sig en fjärde gång, säger Camilla Mäkinen, överskötare vid Österbottens välfärdsområde.

– Intresset har varit stort, telefonerna har ringt och bokningstiderna på webben har gått bra åt.

För att få ta fjärde vaccindosen ska det ha gått åtminstone tre månader sedan man fick tredje sprutan.

Om man har haft corona och tagit tre vaccindoser behöver man i nuläget inte ta den fjärde dosen.

– Just nu är väntetiden för fjärde vaccindosen ungefär två veckor i Vasa, säger Mäkinen.

Inom Soite utvidgas vaccineringen nästa vecka

I vårdsamkommunen Soite i Mellersta Österbotten har man börjat erbjuda en fjärde vaccindos åt personer över 70 år. Från och med nästa vecka erbjuds också de som är 60 år ytterligare en vaccindos.

Det är många över 70 år som velat ta fjärde vaccindosen. I Karleby har vi vaccinerat 200-300 personer per dag, säger Jukka Aro, områdeschef med ansvar för coronavaccineringen inom Soite.

Även inom Soite har bristen på vårdpersonal varit ett orosmoment inför en fjärde vaccineringsomgång. Aro säger att personalläget lyckligtvis är stabilt för tillfället.

– Ungefär 68 personer jobbar heltid med vaccineringen. Vi har till exempel tagit hjälp av pensionerade vårdare.

Framtiden är oförutsägbar

Enligt Aro är coronasituationen fortfarande av sådant slag att den belastar vården också i Mellersta Österbotten. Inför avslutade semestrar och skolstarten är läget oförutsägbart.

– Vi vet inte hur hösten kommer att se ut med coronafallen. Vi hoppas att det inte blir dåligt.

Omikron variant BA.5 som ännu har fäste i Mellersta Österbotten, ger i många fall inga allvarliga symtom men Aro poängterar att det ändå finns de som blir svårt sjuka.

– Ännu ska vi vara försiktiga. Om man har symtom ska man avstå från att träffa folk, men annars kan man leva ganska normalt, säger Aro.

Jukka Aro.
Bildtext Jukka Aro ansvarar för coronavaccingeringen i vårdsamkommunen Soite.
Bild: Kalle Niskala / Yle

Just nu är antalet officiella coronatester inom Soite cirka 300 per vecka. Man räknar ändå att antalet hemmatester ökar mängden betydligt. Ingen behöver intensivvård.

– Vi har cirka tio personer på sjukhuset som vårdas för enbart corona eller för att de har en annan sjukdom samtidigt som corona. Men ingen vårdas på intensiven, säger Aro.

Varje vecka väljer fler att vaccinera sig

Fortfarande vaccineras folk med de övriga doserna, säger Camilla Mäkinen.

– Intresset har avtagit lite, men varje vecka vaccinerar vi ännu av alla doser.

För att boka en tid till fjärde vaccindosen i Österbottens välfärdsområde, fungerar det på samma vis som tidigare.

Man kan göra tidsbokningen på internet via Österbottens välfärdsområdes nätsida. Där finns anvisningar om hur tidsbokningen går till inom den egna kommunen.

– Man kan även ringa till våra vaccinationstelefonsnummer, eller i sista hand till kundservicen, säger Mäkinen.

Inom Soite kan tidsbokningar göras digitalt via Omahoito-tjänsten. Man kan också ringa eller komma på drop-in.

– Det går att komma till mottagningen och vaccinera sig utan förhandsbokning. På morgonen och förmiddagen brukar det vara rusning, så det lönar sig att komma på eftermiddagen, säger Jukka Aro.