Hoppa till huvudinnehåll

Sport

EM-truppen spikad, Kemppinen missar mästerskapet – tränaren Pitkämäki med lugnande besked om Helanders rygg: "Ser hyfsat bra ut"

Uppdaterad 08.08.2022 20:33.
Oliver Helander kastar spjut.
Bildtext Oliver Helander torde vara i gott kastskick när det är dags för EM.
Bild: Lehtikuva

Finlands trupp till friidrotts-EM i München utgörs av 69 idrottare. Lotta Kemppinen och Aku Partanen tvingas ställa in sina resor, medan Oliver Helanders tränare Tero Pitkämäki är hoppfull trots ryggproblemen.

Nya frågetecken kring Oliver Helanders form uppstod när han bara klarade av att kasta ett kast i finalen av Kalevaspelen.

EM-medaljhoppet själv trodde inte att det handlade om något allvarligt, och på måndagen avslöjade Helander att magnetröntgenbilderna såg lovande ut.

25-åringen finns med i förbundets slutliga EM-trupp – och tränaren Tero Pitkämäki är hoppfull. I förbundets pressmeddelande berättar Pitkämäki att Helanders ryggkramper beror på lumbago, ländryggssmärta.

Inom 2–5 dagar borde känningarna vara borta.

– De härstammar från ett teknikfel, då Helander trycker sin kropp framåt och åt vänster. Det gör att ryggen roteras rejält, vilket ger en skyddande kramp. På tävlingsdagen fanns det inget man kunde göra, menar tränaren.

Kemppinen kan inte tävla

Helanders sikte är alltså fortfarande på EM. Men förberedelserna får man fila på en aning.

– Lite förändras planerna, då vi i 2–3 dagar inte gör det som var tänkt. Men det ser hyfsat bra ut med tanke på München. Då det är dags för tävling borde det här vara borta.

I den slutliga truppen fick Toni Kuusela den sista platsen i herrspjutet och Sara Killinen damsläggans motsvarande.

Lotta Kemppinen i startställning.
Bildtext Lotta Kemppinens akillessmärtor ger inte med sig (arkivbild).
Bild: Ilkka Klemola / Yle

Dessutom är stafettlagen på 4x100 meter, samt 4x400 meter uttagna. På damernas 4x100 meter står det redan klart att Lotta Kemppinen kommer att ersättas av reserven Jenna Kokkonen.

HIFK-sprintern Kemppinen har inte tävlat alls den här sommaren på grund av smärtor i akillessenan. Slutsatsen efter den senaste träningen var att EM inte är realistiskt, enligt tränaren Mervi Brandenburg.

Också gångaren Veli-Matti "Aku" Partanen har lämnat återbud.

– Aku har nervproblem i högra benet. Det började redan före VM och har inte blivit bättre. Han har inte kunnat träna ordentligt och då är det ingen vits att åka på EM, uttalar sig tränaren Valentin Kononen i pressmeddelandet.

Friidrotts-EM i München börjar 15.8 – Yle sänder mästerskapet.

Finlands lag

Diskussion om artikeln