Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Storpellinge enskilda väglag drog tillbaka vägbruksräkningar: "Vi beslöt att ta tillbaka dem så att det blir demokratiskt"

Från 2022
Pellingefärjan kör över Sunisundet.
Bildtext En tvist om vägbruksavgifter blåste upp på Storpellinge i sommar, då Storpellinge enskilda väglag skickade ut vägbruksräkningar till personer som inte hör till väglaget.
Bild: Yle / Hanna Othman

Räkningar som Storpellinge enskilda väglag i sommar skickade ut till personer som inte är med i väglaget väckte en del protester. Nu har väglaget valt att dra tillbaka fakturor.

Det handlar om en avgift på sammanlagt 90 euro som väglaget beslöt att införa på sitt årsmöte i slutet av juni. I avgiften ingår en bruksavgift på 50 euro och en kansliavgift på 40 euro.

En del personer på Storpellinge i Borgå anser att väglaget inte hade befogenheter att skicka en räkning till dem.

Sammanlagt skickade väglaget ut omkring 20 räkningar. Efter att ha varit i kontakt med en expert på Vägföreningen i Finland har väglaget nu dragit tillbaka mellan 15 och 20 räkningar.

– Det finns människor, till exempel i Söderby, som bor på asfaltvägen och som bara använder vägen när de exempelvis far till butiken. Vi beslöt att ta tillbaka räkningarna så att det blir demokratiskt, säger ordförande för Storpellinge enskilda väglag Leif Packalén.

Räkningarna väckte protester på Storpellinge och väglaget blev också ombett att be om ursäkt för fakturorna.

– Jag tycker att det här med att be om ursäkt inte är poängen i det hela, säger Packalén.

Väglaget har ringt upp personer vilkas räkningar de nu har dragit tillbaka och Packalén berättar att han själv ändå har bett om ursäkt av dem som han har varit i kontakt med.

– Om vi gör ett misstag så ber vi om ursäkt för det.

Bilar syns i en bils sidospegel.
Bildtext Storpellinge enskilda väglag är det största privata väglaget i Borgå och sköter om 17 kilometer väg på ön.
Bild: Katarina Lind / Yle

Alla blev inte inbjudna till årsmötet

En annan orsak till att väglaget drog tillbaka räkningar var att alla inte hade fått en inbjudan till årsmötet, där väglaget beslöt om att införa avgiften.

– Det är en bra poäng att den som inte har fått en kallelse till ett årsmöte inte kan få en räkning då heller.

Packalén berättar att orsaken till att vissa inte fick en inbjudan till väglagets årsmöte är att väglaget inte fick tag på deras kontaktuppgifter.

– Hur mycket ska ett väglag behöva vara detektiv för att ta reda på människors kontaktuppgifter? Vi har över 300 medlemmar och om alla skulle hålla sig undan så skulle det inte bli till någonting.

Enligt Packalén har tvisten om vägbruksavgifterna inte hanterats på rätt sätt.

– Det blev ett sådant ramaskri när det hela förstorades upp och det kom också upp på Pellinge anslagstavla (redaktionell anmärkning: grupp på Facebook). På något sätt blev det till skvaller. Det tycker jag är lite fegt.

Kent Lang, som är sommarbosatt på Pellinge, är en av dem som uttryckt sitt missnöje mot fakturorna som väglaget skickade ut. Han säger sig vara tacksam över att tvisten blivit löst.

– Jag förstår att misstag händer och nu är allt frid och fröjd igen, säger Lang per textmeddelande.

Yle Östnyland har inte lyckats nå Kent Lang för en längre kommentar.