Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Dröjer till slutet av året innan löneutbetalningarna vid Helsingfors stad löper normalt: "Jag är frustrerad och förbannad för personalens skull"

Från 2022
Stadshuset i Helsingfors.
Bildtext I stadshuset i Helsingfors försöker man nu febrilt fundera på lösningar till de enorma problemen med löneutbetalningar.
Bild: Silja Viitala / Yle

Politikerna i stadsstyrelsen i Helsingfors fick på måndagen en redogörelse för hur staden ska tackla problemen med löneutbetalningen. Enligt den dröjer det till slutet av året före situationen har stabiliserats.

Svenska Yle har tagit del av samma presentation som politikerna fick under måndagens möte. I den lyfter staden fram att trenden är positiv när det gäller uteblivna löner, telefonköer och olästa mejl.

I början av augusti var det 124 personer som inte fått lön, vilket är färre än i slutet av juli.

Antalet övriga felaktigheter gällande lönen är nu 4 800 medan antalet i slutet av juli var 5 000.

Chefsposterna inom ekonomiförvaltningen obesatta

Orsakerna till problemen beror enligt staden på det nya lönesystemet och att personalen inte har tillräcklig kompetens för att använda det.

I presentationen lyfts fram att felaktigt ifyllda löneblanketter är en central orsak till felen. Det är därför viktigt att utbilda cheferna inom olika sektorer i hur man fyller i blanketterna korrekt.

Personalresurserna är heller inte tillräckliga inom ekonomiförvaltningen.

Just nu saknas en vd, en avdelningschef för löneavdelningen och en chef för kundtjänsten inom ekonomiförvaltningen Talpa. Alla dessa tjänster sköts nu på viss tid.

Borgmästaren låter göra extern utredning

Staden kommer att samarbeta med myndigheterna om det finns felaktiga löneuppgifter i skattemyndighetens inkomstregister.

Staden bedömer att det räcker hela hösten, det vill säga till slutet av året, före situationen har stabiliserats.

– Jag är illa rädd att det går en tid före alla löner utbetalas korrekt. Staden gör allt man kan, men problemen är stora. De visar på stora brister i hur det här projektet har sjösatts. Jag är frustrerad och förbannad för personalens skull, säger stadsstyrelseledamot Marcus Rantala (SFP) efter måndagens möte.

Borgmästare Juhana Vartiainen kommer under augusti att beställa en extern utredning om vad som har lett till de enorma problemen med utbetalningen av löner.

I presentationen lyfter staden också fram att man öppet kommer att kommunicera om problemen eftersom intresset från media är stort.

Kommunikationsavdelningen vill att staden bär sitt ansvar och visar empati och att ledningen är tillgänglig för personalen och för media.