Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Ukrainska flyktingarna i Pargas har lyckats hitta en väg vidare: "Det är viktigt för mig att få jobba och bidra till lokalsamhället som hjälpt oss"

Uppdaterad 10.08.2022 10:41.
Yngre kvinna i röd huvudbonad står vid sidan av golfplan.
Bildtext För Olga Astakhova är det viktigt att få jobba och nu söker hon ett hus för sin familj på orten.
Bild: Jesper Alm / Yle

I Pargas finns i dag ett hundratal ukrainska flyktingar som trots utmanande tider har lyckats sysselsätta sig själva och funnit ett sätt att gå vidare.

– Jag är evigt tacksam för den hjälp vi fick då jag i mars packade ner mina barn och hundar och flydde från det krigsdrabbade Kiev, säger Olga Astakhova. Litet visste jag då hur framtiden skulle bli och nu trivs jag riktigt bra i Pargas.

Astakhovas fästman hade vänner i Pargas och det var dit hon satte kurs då situationen blev ohållbar i Ukraina.

– Min man är kvar i Ukraina men vi är trygga och säkra här i lilla Pargas, säger Astakhova. Jag har dagligen kontakt med honom och han lever, så vår situation är bra och jag och barnen trivs bra med lugnet.

Fick husrum och hjälp av frivilliga

De ukrainska flyktingar som längs med året har anlänt till Pargas har fått mycket hjälp av både myndigheter och frivilliga.

– Alla har varit så hjälpsamma och snälla så man kan inte tro att det är sant, säger Astakhova. Vi har fått bo i ett hus med egen ingång där vi har ett rum och kök men nu söker jag nog efter ett eget hus.

För att det ska vara möjligt har Astakhova jobbat på den lokala golfrestaurangen sedan början av sommaren. Enligt sig själv har kockandet alltid varit en hobby för henne och därför kändes det naturligt att börja jobba på restaurang.

SPR:n Ilmajoen ja Seinäjoen osastojen puheenjohtajat katsovat avustuspisteeseen tuotuja tavaroita.
Bildtext De hjälpande händerna har varit många. Frivilliga, myndigheter och hjälporganisationer har samarbetat på bred front för att hjälpa flyktingarna från Ukraina.
Bild: Mirva Ekman / Yle

– Jag jobbade inom finansvärlden med både ukrainska och internationella kunder hemma i Ukraina och hoppas förstås att jag igen kan jobba med den sortens uppdrag, säger Astakhova. Därför ska jag gå kurser i svenska under hösten för att stärka mitt språk.

Astakhova vet inte vad framtiden bär med sig men nu ser det ut som att hon och barnen stannar i Finland åtminstone fram tills nästa år.

– Barnen börjar skolan i Pargas i höst och jag hoppas också att min fästman ska kunna komma och besöka oss, säger Astakhova.

Vill vara en del av lokalsamhället

Flyktingkoordinator Gudrun Degerth vid Pargas stad är rentav litet överraskad hur bra de ukrainska flyktingarna verkar ha klarat sig.

– Men det beror nog långt på deras attityd och de vill inte vara till last, säger Degerth. De har fått hjälp av sina stödpersoner och av det nätverk vi har här på orten, men varit den drivande kraften då det gäller att sysselsätta sig.

Äldre gråhårig kvinna i blå klädsel.
Bildtext Flyktingkoordinator Gudrun Degerth är glad att de ukrainska flyktingar som bor i Pargas lyckats sysselsätta sig så bra.
Bild: Jesper Alm / Yle

Enligt Degerth arbetar många inom jordbruket, på lokala restauranger och med exempelvis fastighetssysslor på disponentföretag.

– Vissa har till och med börjat jobba inom skolväsendet och ska det här läsåret jobba som skolassistent i skolorna, säger Degerth. Förutom det jobbar andra inom städning och nu har vi fått några personer som är mycket skickliga metallarbetare som säkert får jobb här på orten.

Enligt Degerth är det viktigt för de som flytt krigets fasor att få vara en del av lokalsamhället.

– De vill dra sitt strå till stacken och nu har många dessutom insett att de kanske inte kan flytta tillbaka utan rentav blir här för gott, säger Degerth. Vissa som har anlänt nu under sommaren från de ockuperade områdena kring Cherson har tyvärr insett att krigets följder blir större än de någonsin kunde ana.