Hoppa till huvudinnehåll

Klimat

Klimatexperten Bernt Nordman om USA:s jättesatsning på klimatet: "Landet sällar sig nu till de som både lovar och levererar"

Bernt Nordman leder klimatprogrammet vid WWF Finland.
Bildtext Bernt Nordman leder klimatprogrammet vid WWF Finland.
Bild: Silja Annila

I söndags klubbade de amerikanska senatorerna igenom ett historiskt reformpaket med enorma satsningar på klimatet. Bernt Nordman, klimatansvarig på WWF är både överraskad och upprymd.

Nästan 370 miljarder dollar ska gå till klimatet och hjälpa USA att nå sina klimatmål, att minska utsläppen med 40 procent till 2030.

Det bestämde senaten i USA sent på söndag kväll.

Bernt Nordman, som är klimatansvarig på WWF, säger att hans första reaktionen nästan var en chock.

– Min första reaktion var nog ett stort "wow, kan det verkligen vara sant".

Nordman förklarar att USA i många omgångar försökt med stora klimatsatsningar på federal nivå, men alltid misslyckats.

– Bill Clinton försökte med energiskatter på 90-talet och Barack Obama misslyckades med utsläppshandel kring år 2010 till exempel, säger Nordman.

USA har länge fått kritik för att lova mycket och leverera lite, men nu sällar de sig till gruppen som både lovar och levererar

― Bernt Nordman, klimatansvarig på WWF

"Nu kan invånarna och industrin göra de investeringar som behövs"

Vad betyder då det här för klimatarbetet i USA? Mycket, säger Nordman.

– Det här betyder att enskilda invånare, folk överlag, kommer att få ekonomisk hjälp för att göra de renoveringar och investeringar som behövs, såsom stöd för att köpa elbilar eller göra energirenoveringar i hemmet.

– Dessutom får också industrin nu betydliga subventioner att utveckla teknologi för till exempel vindkraft och solkraft.

Vindkraftverk i solnedgång.
Bildtext I fjol kom cirka 20 procent av USA:s el från förnybara källor. Jämför man med Finland kom över hälften av vår el från förnybara källor år 2020.
Bild: Alamy / All Over Press

Viktigt att USA faktiskt levererar sina stora löften

Bernt Nordman säger att USA de senaste åren gett många och stora löften då det gäller landets klimatarbete, speciellt under Bidenadministrationen.

Och under senaste klimatmötet i Glasgow hördes också många stora ord, som många miljöorganisationer, inklusive WWF och Nordman själv, höll sig tveksamma till.

– USA har länge fått kritik för att lova mycket och leverera lite, men det här betyder faktiskt nu att USA sällar sig till gruppen där till exempel EU redan är, som både lovat och levererat.

Det här betyder att andra stora länder i klimatpolitiken, såsom Kina, Indien och Brasilien, inte längre kan anklaga USA för att göra någonting, utan kanske själv måste börja leverera, säger Nordman.

Men då det gäller klimatsamarbetet mellan USA och Kina kan vi inte förvänta oss några stora förändringar, säger Nordman, efter att Kina förra veckan meddelande att landet avbryter sitt klimatsamarbetet som följd av Taiwan-konflikterna.

– Det är en väldigt dålig nyhet för den globala klimatdiplomatin.