Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Analys: Covidsmittad Joe Biden isolerad i veckor – då började de politiska segrarna radas upp

Från 2022
Daniel Olin: Överraskande framgångar för demokraterna inför höstens val - Spela upp på Arenan

USA:s president Joe Biden har de senaste veckorna skördat flera politiska framgångar. Men hur långt räcker den lite överraskande medvinden i höstens val, där republikanerna väntas ta hem en brakseger? Det frågar sig USA-korrespondenten Daniel Olin.

Torsdagen den 21 juli kan med goda skäl betecknas som en dyster dag för USA:s president Joe Biden. Hans popularitetssiffror hade nått nya bottennivåer. Mindre än 40 procent av amerikanerna ger Biden sitt stöd, det är sämre siffror än vad Donald Trump hade under samma tid som president. De skenande levnadskostnaderna med en inflation som är högre än på 40 år är en av de främsta orsakerna till det stora missnöjet.

Denna julitorsdag, dag nummer 548 som USA:s president, var den impopuläre Biden trött, han hade halsont och rinnsnuva. Covidtestet visade positivt. Presidenten isolerade sig i Vita Huset tillsammans med sin schäferhund med det passande namnet Commander.

På kvällen den 21 juli drog ett rejält oväder in över Washington DC samtidigt som nyhetsbyråerna runt om i världen kablade ut nyheten om att den 79-årige amerikanske presidenten var covidsmittad.

Två händelserika veckor för covidsmittad Biden

En positiv covidsmitta brukar för de flesta innebära en lugn tillvaro i väntan på att viruset lämnar kroppen. Men för Biden gick det tvärtom.

De drygt två veckorna i isolation visade sig bli Joe Bidens hittills kanske mest framgångsrika tid i Vita huset. När den amerikanska presidenten till slut fick lov att lämna isoleringen kunde han lite oväntat stoltsera med flera politiska framgångar.

Den största framgången är det reformpaket som klubbades igenom i söndags efter en maratondebatt i senaten. Visserligen är paketet en nedbantad version av presidentens ursprungliga förslag, men det oaktat är det frågan om ett betydelsefullt lagpaket med stora satsningar på bland annat klimatåtgärder, sjukvård och höjda företagsskatter för de rikaste företagen.

Målsättningen är att lagpaketet ska få ner inflationen, om det lyckas är däremot oklart.

Chuck Schumer visar två timmar upp.
Bildtext Senatens majoritetsledare Chuck Schumer efter att lagpaketet godkänts i senaten.
Bild: MICHAEL REYNOLDS/EPA-EFE/All Over Press

Under sin tid tillsammans med schäfern i Vita huset kom även färska siffror som visade att antalet nya arbetstillfällen i USA ökade i juli mer än dubbelt så mycket som väntat. Det är goda nyheter för Biden som genast passade på att betona att USA ingalunda är på väg in i en recession.

Biden försökte också i bästa mån plocka ytterligare poäng genom att twittra om att de amerikanska bränslepriserna har fortsatt att sjunka för den sjunde veckan i rad. Priset har gått ner med cirka 90 cent per gallon sen toppnivån.

En ytterligare lite oväntad framgång för Biden var valresultat i den konservativa delstaten Kansas i mellanvästern. En majoritet av invånarna i Kansas röstade för att behålla rätten till abort. Resultatet var en stor seger för aborträttförespråkare, efter att många stater i söder och mellanvästern till stor del förbjudit abort som en följd av Högsta Domstolens beslut att upphäva Roe mot Wade i juni.

Mest internationell synlighet fick ändå nyheten att terrornätverket al-Qaidas ledare Ayman al-Zawahiri dödades i en CIA-ledd drönarattack i Afghanistans huvudstad Kabul. Attacken utfördes på presidentens order.

I finländsk media fick den amerikanska senatens nästan enhälliga stöd till Finlands och Sverige Natomedlemskap stort utrymme. Att den polariserade senaten behandlade frågan i snabb ordning var något som Vita huset tog en del av äran för.

Blir de senaste veckorna en vändpunkt för Biden?

Allt detta skedde samtidigt som Joe Biden dag efter dag fortsatte att testa positivt. När Biden till slut tillfrisknat gjorde han det med en segergest.

USA:S president Joe Biden iklädd kostym viftar med knuten näve i en segergest.
Bildtext Joe Biden utanför Vita huset efter att ha tillfrisknat.
Bild: Michael Reynolds / EPA

Har vinden vänt, frågade sig politiska analytiker. Ja, svarar demokraterna omedelbart och hävdar att de här segrarna tillsammans med den upprördhet abortfrågan samt utredningen om kongressattacken den sjätte januari 2021 väcker kommer att ge dem medvind i valkampanjen.

Mätningar visar ändå att de allt högre levnadskostnaderna tillsammans med jobb och ekonomi är det viktigaste valfrågorna för väljarna i höst. Aborträtten och klimatfrågan kommer på delad tredjeplats.

Att få ner inflationen på kort sikt kräver förmodligen mer tur och än skicklighet. Och fortsatt skyhöga levnadskostnaderna spelar republikanerna i händerna. Det mesta tyder fortfarande på republikanerna tar tillbaka kontrollen över representanthuset, medan det blir jämnare i utfyllnadsvalet till senaten.

Frågan är om de senaste veckornas framgång är en vändpunkt i Bidens presidentskap eller bara ett litet uppsving i ett blekt presidentskap. Det återstår att se.

Så har vi förstås den tidigare presidenten Donald Trump som fortfarande är republikanernas ledare. Att FBI utförde en razzia mot Trumps hem i Florida ger valrörelsen ytterligare en extra krydda. Det kan innebära problem för Trump och republikanerna, men samtidigt är många Trumpanhängare ursinniga och vill få revansch i november.

Om mycket är osäkert så är åtminstone en sak klar; höstens mellanårsval blir ännu intressantare än tänkt eller som USA-forskaren Claus Stolpe har uttryckt det; höstens val kan rentav bli det mest spännande någonsin.