Hoppa till huvudinnehåll

Sport

JVM i augusti? Tar Juniorlejonen medalj? Fem frågor och svar inför uppskjutna hockeyfesten

Uppdaterad 09.08.2022 13:20.
Brad Lambert och Juniorlejonen firar mål.
Bildtext Brad Lambert och Juniorlejonen hann spela två matcher i december innan coronaviruset satte stopp för turneringen. Nu får de sin chans igen.
Bild: Andrea Cardin/HHOF-IIHF Images/All Over Press

Juniorlejonen går för guld i Edmonton – och tack vare att turneringen spelas i augusti har de större chanser att lyckas med uppgiften. Yle Sporten tar en titt på förutsättningarna inför hockeyfesten!

1. Varför spelas junior-VM i augusti?

Kort och gott: coronaviruset. Bubblan i Edmonton höll inte då turneringen skulle arrangeras vid årsskiftet och flera lag drabbades av covid-19.

Turneringen flyttades till augusti och kör i gång natten till onsdag. Finalen spelas natten till söndag den 21 augusti finsk tid. Turneringen startar om från början, varken resultat eller statistik från december följer med.

Juniorlejonens program

Gruppspel
10.8 kl. 01.00: Lettland–Finland
11.8 kl. 21.00: Finland–Tjeckien
14.8 kl. 21.00: Finland–Slovakien
16.8 kl. 01.00: Kanada–Finland

Slutspel
16–17.8: Kvartsfinaler
19–20.8: Semifinaler
21.8 kl. 03.00: Final

Den största förändringen från turneringen i årsskiftet är att Ryssland nu till följd av anfallskriget i Ukraina är portat. De har ersatts av Lettland i turneringen.

Finland spelar i grupp A med Kanada, Tjeckien, Slovakien och just Lettland. Grupp B består av USA, Sverige, Tyskland, Schweiz och Österrike. De fyra bästa lagen i grupperna går till kvartsfinal.

2. Hur ser Finlands trupp ut?

Laget är faktiskt rätt identiskt med truppen i årsskiftet. Antti Pennanen är också kvar som tränare då Jokerit, dit han skulle flytta efter JVM, drog sig ur KHL. De största förändringarna i spelartruppen: Joel Blomqvist är ratad och Aatu Räty är frisk.

Blomqvist var i mångas papper självskriven etta, men ratades inför den stundande turneringen av Pennanen då chefstränaren fått uppfattningen att målvakten valt att prioritera NHL-satsningen över landslaget.

Finlands trupp till junior-VM 2022

Coronapandemin satte före jul stopp för Rätys resa till Kanada. Nu kommer han att vara förstacenter.

– Ärligt talat kan vårt mål inte vara något annat än guld. Det här är en ypperlig möjlighet för oss. Vi har tränat bra och känner oss redo att kämpa för att vinna rubbet. Samtidigt är vi ödmjuka och medvetna om att vad som helst kan hända. Marginalerna kommer att vara små, säger Pennanen till Yle Urheilu.

3. Hurdana är Juniorlejonens chanser att ta medalj?

Rätt höga. Åtminstone om man frågar Yle Urheilus expert Topi Nättinen. Faktum är att många av Finlands främsta konkurrenter saknar sina bästa spelare som gick tidigt i NHL-draften. Till exempel tvingas Slovakien klara sig utan Juraj Slafkovsky och Simon Nemec.

– Det är uppenbart att det spelar en stor roll då lag som Slovakien tappar sina viktigaste spelare. Finlands utgångsläge är rätt lika om man jämför med årsskiftet, i mittenfältet har många andra lag blivit svagare, säger Nättinen.

Juniorlejonen får alltså samtidigt lita på sina stjärnor som Räty, Roni Hirvonen, Kasper Simontaival, Joakim Kemell, Brad Lambert och Topi Niemelä i turneringen.

Roni Hirvonen.
Bildtext Roni Hirvonen är lagkapten för Juniorlejonen.
Bild: Pasi Mennander / Leijonat.fi

– NHL-klubbarna har varit väldigt tillmötesgående, vi har inte alls fått samma signaler som andra lag. Tvärtom vill lagen att deras talanger spelar för oss, säger Pennanen.

Turneringsformatet hjälper också Juniorlejonen. Finland skulle ha spelat i samma grupp som Ryssland och är nu istället sannolikt i topp 2 – vilket innebär att de troligtvis möter antingen Tyskland eller Schweiz i kvarten.

För att ta en plats bland de två bästa behöver Finland leverera i gruppspelsmatchen mot Tjeckien. Lagen möttes i Vierumäki för ett par veckor sedan i en träningsmatch som Finland välförtjänt vann med 6–4.

4. Vem är förhandsfavorit?

Då Ryssland saknas och Tjeckien fortsättningsvis har grus kvar i sitt juniormaskineri handlar snacket om fyra lag: Kanada, Finland, Sverige och USA.

Favoritkvartetten är jämnt fördelad på de två grupperna och därmed är det upplagt för två spännande semifinaler. Även om skillnaderna inte är stora får Kanada på hemmaplan bära på favoritskapet, trots att hemmanationen tvingas klara sig utan bland annat Shane Wright.

Shane Wright klär på sig en Kraken-tröja.
Bildtext Inga onödiga skador tack, får toppdraftade spelare som Shane Wright höra. Därför är de inte heller aktuella för JVM.
Bild: Eric Bolte/USA TODAY Sports/All Over Press

– Men de får alltid klara sig utan någon viktig spelare. Och faktum är att de kan vara utan sina fem bästa spelare i årskullen och ändå vara förhandsfavoriter, säger Nättinen.

I gruppspelet fäller inbördes matcher avgörandet vid lika poäng. Sedan några år tillbaka är slutspelsträdet inte spikat på förhand, utan inför semifinalerna rankas lagen på nytt utifrån 1) grupplacering, 2) poäng, 3) målskillnad.

5. Vem ska man hålla ögonen på?

Connor Bedard, ytter, Kanada

Den största kanadensiska juniorstjärnan på många år och spelaren som alla snackar om inför NHL-draften 2023. Bedard, med goda offensiva kvaliteter och ett hajpat skott, fyllde 17 år för bara en månad sedan. Bedard är egentligen center, men kommer i JVM att spela högerytter. Håll koll på Kanadas powerplay där Bedard står till vänster för att kunna ta direktskott med sin högerfattade klubba.

Mason McTavish, center, Kanada

McTavish är stor, smart och komplett – och jämförs till sin spelstil med St. Louis center Ryan O'Reilly. McTavish, som fyller 20 i januari, har redan hunnit NHL-debutera i Anaheim och är förmodligen lagets bästa spelare. Spelar förstacenter och ska i powerplay stå parkerad framför mål. Pappa Dale McTavish var en måltjuv som vann skytteligan i SaiPas tröja 1998.

Mason McTavish passar pucken.
Bildtext Mason McTavish är centern att hålla koll på under turneringen.
Bild: Orlando Ramirez/USA TODAY Sports/All Over Press

Luke Hughes, back, USA

Den bästa backen utanför NHL och en sevärd skridskoåkare med exceptionella offensiva färdigheter. Bröderna Jack (New Jersey) och Quinn (Vancouver) är redan NHL-stjärnor. Den 18-årige Luke, som sommaren 2021 reserverades som fyra av New Jersey, har inte bråttom med att teckna något NHL-kontrakt och tänker fortsätta spela universitetshockey i höst.

Simon Edvinsson, back, Sverige

Nästa Victor Hedman? Detroits draftsexa från 2021 jämförs med sin kompletta landsman och parallellerna är många: Edvinsson är stor (två meter lång), stark, och en duktig skriskåkare med offensiva färdigheter. Har förutsättningar att ta en NHL-plats i höst.

Discovery har sändningsrättigheterna i Finland och sänder matcherna på TV5-kanalen.

Diskussion om artikeln