Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Flera döda efter skyfall i Sydkorea – måndagskvällens regn "påminde om filmen Titanic"

Bilar och bussar står huller om buller i vatten längs en större gata medan regnet fortsätter att ösa ner. Det är mörkt och ljuset från vägbelysning speglar sig i vattnet. På skyltarna står destinationer både på koreanska och med västerländska bokstäver.
Bildtext Störtregnen förvandlade gatorna till floder i stora delar av mångmiljonstaden Seoul.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Sydkoreas huvudstad Seoul har drabbats av omfattande översvämningar efter ett skyfall under natten till tisdagen.

På måndagskvällen öppnade sig himlarna och det regnade mer än 100 millimeter i timmen i Seoul. På sina håll kom det hela 141 millimeter regn, vilket är det värsta skyfallet i den koreanska huvudstaden på flera decennier, uppger Koreas meteorologiförvaltning KMA.

Vattenmassorna ledde till elavbrott, jordskred och översvämningar på vägar och i tunnlar. Minst åtta människor har omkommit i väderkatastrofen.

Premiärminister Han Duck-soo leder en grupp som inspekterar översvämningsskador på en gata där vatten rinner ner och med bråte - inklusive en tvättmaskin - har samlats. I bakgrunden skymtar högar av sandsäckar.
Bildtext Premiärminister Han Duck-Soo (längst framme i mitten) inspekterade skadorna i Seoul på tisdagsmorgonen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Vattnet steg i Gangnam

Åtminstone fyra personer drunknade i byggnader som översvämmades av regnvattnet. Bland annat i det välbärgade området Gangnam i södra Seoul tvingades folk söka skydd.

Kontorsarbetaren Lim Na-Kyung, 31, berättar för nyhetsbyrån Reuters att det stigande vattnet fick henne att tänka på filmen Titanic.

– Jag måste ta mig högre och högre upp för vattnet steg allt fortare i vår byggnad. Jag hade svårt att fatta att jag och 40 andra människor var fångna i en byggnad mitt i Gangnam-området, konstaterade hon efteråt.

Hon övernattade till slut i en pilateslokal på byggnadens fjärde våning.

Människor går i vatten som stiger dem upp till låren eller midjan. Det är mörkt och regnigt, ljus från butiker och trafikljus speglar sig i vattnet. Någon lyser på vattnet framför sig med en ficklampa. Längre bort står en bil i vattnet.
Bildtext Vattnet steg snabbt på måndagskällen.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Klimatförändring bakom stora regnmängder

Sydkoreanska myndigheter varna att ytterligare hårda regn är att vänta under de närmaste dagarna. Regnvarningarna gäller ett område där det bor 26 miljoner människor.

– De häftiga regnen väntas fortsätta i flera dagar. Vi måste vara på vår vakt, konstaterade Sydkoreas president Yoon Suk-Yeol

Vatten har brutit upp stenläggningen på en gata utanför en metrostation och folk går försiktigt på det ojämna underlaget. Många har paraplyer i händerna.
Bildtext Vid den här metrostationen bröts stenläggningen upp av vattnet.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

En så här häftig ökning i regnmängderna kan inte förklaras utan att man ser på den stora trenden av klimatförändring, sa en tjänsteman på meteorologiförvaltning KMA till nyhetsbyrån Reuters.

Poliser i neongula regnrockar och orangeklädda räddningsarbetare står rådvilla intill en grävskopa nedanför ett ras. Några människor med paraplyer ser på.
Bildtext Det var inte bara Seoul som drabbades. I Gwangju i södra Sydkorea orsakade skyfallet jordskred.
Bild: EPA-EFE/All Over Press

Minst två människor uppges ha dött i Sydkorea i samband med ras som orsakades av regnet.

Källor: Reuters, AP