Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Marthaförbundets tips för att spara el: Kortare duschar, talkoanda och smart användning av apparater

Från 2022
Ekonomirådgivare Marina Nygård.
Bildtext Vad använder du el till? Det gäller att se över sin egen konsumtion, menar Marina Nygård.
Bild: Finlands Svenska Marthaförbund/Karin Lindroos

Nu när elpriserna stiger lönar det sig att se över sina egna konsumtionsvanor, säger expert på Marthaförbundet. Av Svenska Yles läsartips på att spara energi får kortare dushar högst betyg.

Svenska Yle efterlyste bra tips på hur man sparar el, och ni svarade.

Marina Nygård, ekonomirådgivare vid Marthaförbundet, har fått ta del av tipsen. Hon håller med Svenska Yles publik framför allt då det gäller vattenanvändningen och temperaturen.

– Av de här tipsen tyckte jag det som var mest relevant var duschen och vattenanvändningen, plus förstås inomhustemperaturen, säger Nygård.

Bakgrunden till de höjda elpriserna handlar i korthet om två orsaker. Elektricitet som vi tidigare importerat österifrån har fallit bort på grund av sanktionerna mot Ryssland, och produktionen vid kärnkraftverket Olkiluoto 3 kanske försenas till nästa vår istället för kommande vinter.

Experter har varnat för att det i vinter i värsta fall kan medföra elavbrott, och fast risken för det ännu inte är så stor, kan var och en hjälpa till med att se över sin egen elkonsumtion.

Smart vattenanvändning och kortare duschar

– Att förkorta duschtiden, använda kallare vatten och duscha lite mera sällan är kanske de konkreta åtgärder som har en störst effekt, säger Marina Nygård.

I medeltal duschar finländare åtta minuter per dygn. Besparingarna blir stora redan genom att bara halvera duschtiden.

– Om vi skulle klara oss med fyra eller fem minuters duschar per dygn skulle vi spara 40 liter vatten per dag och 1,7 kilowattimmar i el. I runda siffror motsvarar det ungefär 300 euro i året, kanske mer när priserna stiger, säger Nygård.

Genom att reglera vattentrycket i duschmunstycket kan man också göra besparingar som märks, menar hon.

En utomhuslampa med en hund i bakgrunden.
Bildtext Gör vad du kan för att spara energi, men släck gärna efter dig när du går.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Kreativ uppvärmning och gruppanda

Om alla finländska hem skulle sänka inomhustemperaturen med en grad skulle det totalt motsvara vad 90 000 hem förbrukar under ett år. Det skriver Motiva, ett statligt ägt företag som erbjuder olika sektorer och konsumenter information och tjänster för att göra mer hållbara val.

– Om man bor i hög- eller radhus med husbolag så kan det kännas som om man inte har så stora möjligheter att påverka sin energikonsumtion, ifall värmen regleras centralt och det är bolagets ekonomi som påverkas. Men ändå skulle det vara viktigt att konsumenter är uppmärksamma och sparar energi, både ur klimatsynvinkel och ur energikrisens synvinkel, oavsett om det påverkar den egna plånboken eller inte, säger Marina Nygård.

Hon påminner att man som ägare i husbolag också kan vara aktiv och påverka styrelser och disponenter så att bolaget skulle göra energiremonter för framtidens skull.

Optimera bruket av elapparater

Distansjobb har både för- och nackdelar vad gäller energibesparingar. Ifall man kör bil till jobbet sparar man bränslekostnader genom att distansjobba, medan man hemma å andra sidan förmodligen förbrukar el via dator och internet. Men Marina Nygård tipsar om ett oväntat plus med att jobba hemifrån.

– Det som jag också sett som en fördel med att distansjobba är att du kan kolla vad energipriserna kostar just nu, alltså realpriset, speciellt ifall du har börsel. Då kan du till exempel ha på tvätt- eller diskmaskinen på mitt under dagen när det är så stor förbrukning, säger hon.

Finländarnas elförbrukning är som störst på morgonen och kvällen, så då är också priserna högst. I mån av möjlighet kan man alltså försöka använda elapparater under dagen eller natten - och om du är hemma när maskinerna är igång minskar du också riskerna för vattenskador.

– Du kan kolla med ditt energibolag precis hur mycket vatten och el du använder för till exempel uppvärmning och energiförbruk, och där kan du kolla in dina vanor och kanske fundera över det mest effektiva sättet att göra förändringar i just din vardag, säger Nygård.

Ibland kallas spisen för energibov, men helt så enkelt är det inte. Det handlar snarare om hur gammal en apparat är, och hur smart den används. Marthaförbundet uppmuntrar en till att använda spis och ugn energieffektiv.

– Om du till exempel värmer upp ugnen kan du passa på att göra andra saker med ugnen samtidigt, och använda både för- och eftervärmen där. Till exempel laga mat för hela familjen eller veckan eller baka bröd, säger Nygård.

"Det är frågan om att göra det man kan"

– Det är jättestor skillnad på om man bor i ett höghus eller egnahemshus. Kolla vad som gäller just dig, på just din energikonsumtion, vart din el går, säger Marina Nygård.

Hon menar att det därför är svårt att ge råd om energibesparande som gäller alla. Även om individer kan påverka energiförbrukningen, behövs det mer omfattande och organiserade insatser för att spara både energi och pengar på samhällelig nivå.

– Jag skulle kanske inte ägna så mycket tankeverksamhet åt alla tips och råd som kommer från alla håll och kanter, vad som är mest ekonomiskt lönsamt eller inte. Det är frågan om att vi borde ha talkoanda, och att alla åtgärder är hemåt, och vi gör alla vad vi kan och försöker vara så energieffektiva som möjligt, säger Nygård.