Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Ockerhärvan går ännu inte till åtalsprövning – svårt för polisen att säkra bevis

Från 2022
Rikosylikomisario Hannu Kortelainen poliisin ihmiskaupparikostutkintaryhmästä kuvattuna Pasilan poliisitalon ulko-ovien edessä.
Bildtext Hannu Kortelainen är kriminalöverkommissarie vid Helsingforspolisen.
Bild: Toni Määttä / Yle

Ockerhärvan i Närpes har ännu inte gått till åtalsprövning. Polisen diskuterar för tillfället med åklagaren ifall förundersökningsmaterialet räcker till så att åtalsprövningsprocessen kan inledas.

Det här arbetet kommer enligt kriminalöverkommissarie Hannu Kortelainen vid Helsingforspolisen att ta tid. Man vill få till stånd en hållbar åtalshelhet, och undvika åtalseftergift så långt det är möjligt.

– Det blir en lättare process om åklagaren redan på förhand kan konstatera att bevisen inte håller, säger Kortelainen.

Förundersökningen har varit utmanande eftersom offren tiger. Polisen konstaterar att vissa offer vägrar att vara målsägande och nekar att de betalat tröskelpengar även om de misstänkta erkänt det.

– Vi har gjort allt som är möjligt och lite till. Ändå tiger offren.

Många rykten i svang

Ockerhärvan är inte begränsad till den vietnamesiska gemenskapen i Närpes. Också personer utanför den har till viss del varit inblandade. Kortelainen säger att härvan omges av en hel del ryktesspridning.

Till exempel går det rykten om det huvudmisstänkta vietnamesiska parets kopplingar till annan kriminell verksamhet i Närpes. De här ryktena har nått också Kortelainen.

Vi har hört om de här ryktena och försökt utreda om de stämmer och om man kan få fram några bevis, men vi har inte lyckats. Det kan hända att det rör sig om urbana legender, säger Kortelainen

Också åtalsprövningen kommer att ta tid

Enligt polisen kommer även åtalsprövningen att ta sin tid, när den väl kommer igång.

– Min egen subjektiva åsikt är den att här finns inte enbart förövare och offer. Alla har i tur och ordning betalat tröskelpengar men många har också vartefter börjat kräva sina pengar tillbaka. De huvudmisstänkta har också själva i något skede betalat tröskelpengar. En orsak till att många av offren tiger är att de hoppas kunna få tillbaka sina pengar i något skede, säger Kortelainen.

Den här artikeln är en bearbetad över sättning av Yle Pohjanmaas artikel "Närpiön kiskontavyyhti ei vieläkään syyteharkinnassa – vietnamilaisyhteisön vaikeneminen vaikeuttanut esitutkinnan loppuun saattamista", skriven av Sebastian Björklund och översatt av Filip Stén.