Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Miriam Bondén lämnar posten som stadsstyrelsens ordförande i Kaskö

Kvinna poserar på gata i sommarstad.
Bildtext Bondén återvänder till arbetet som polis och slutar som stadsstyrelseordförande i Kaskö.
Bild: Privat

Det behövs en ny ordförande för stadsstyrelsen i Kaskö då Miriam Bondén (SFP) har begärt om befrielse från uppdraget.

Efter ett drygt år som stadsstyrelseordförande i Kaskö tackar Miriam Bondén för sig. Enligt henne går det inte att kombinera arbete, familjeliv och ordförandeskapet i styrelsen.

– Jag har skiftesarbete så jag jobbar både dag och natt. Då fungerar det inte att sitta med på en massa möten. Arbetsuppgifterna är också sådana så att det inte går att fortsätta.

Bondén jobbar som fältpolis och återvänder igen till arbetet efter bland annat en tid som mammaledig.

– Jag visste nog att den dagen jag går tillbaka till arbetet så kommer det inte att finnas tid. Det gör det väl inte för någon oavsett vad man har för arbete. Lite hastigt kom det på att jag återvänder till arbetet, men sådant är livet. Det har sina svängar, säger Bondén.

I kommunalvalet för ett år sedan var hon röstmagnet för SFP i Kaskö och valdes som första kvinna till ordförande för stadsstyrelsen. Även om hon lämnar ordförandeposten i styrelsen kommer hon att fortsätta som fullmäktigeledamot.

– Ja, det gör jag. Det finns det nog tid till. Det är inte lika ofta som man ska sitta med på möten.

SFP-gruppen har redan ersättaren klar

Inom SFP-gruppen i Kaskö tycker man att det är synd att Bondén slutar som ordförande, men man har förståelse för beslutet.

– Inte tycker vi riktigt om att det blir omändringar i detta skede med tanke på ekonomin till exempel. Det skulle ha varit bra om samma gäng skulle ha fortsatt att leda staden, säger SFP-gruppens ordförande Mirja Högstrand.

– Men hon är småbarnsmamma och är i arbetslivet där de har obekväma arbetstider. Jag förstår jättebra hennes orsak till det här avhoppet.

Inom sinom tid ska fullmäktige nu bevilja Bondén befrielse från uppdraget och en ny styrelseordförande ska väljas. Inom SFP-gruppen har man redan diskuterat saken.

– Jo det har vi gjort och vi har det klart inom SFP-gruppen, säger Högstrand

Men ni går inte ut med något namn ännu?

– Nej, inte i det här skedet.

Var det svårt att välja efterträdare?

– Inte var det så svårt som jag trodde från början att det skulle bli. Det gick ganska enkelt till.

Tidningen Sydösterbotten var först med nyheten.