Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Stefan Holmström har tagit över som chefredaktör på Loviisan Sanomat: "Tröskeln till att ta kontakt är lägre i en småstad"

Från 2022
Stefan Holmström håller i dörrhandtaget vid Loviisan sanomats ingång.
Bildtext Stefan Holmström tycker om att åka ut på uppdrag där man får bekanta sig med en miljö man annars inte brukar befinna sig i, som exempelvis stora byggarbetsplatser. Han brukar kalla sådana dagar för "hjälmdagar".
Bild: Maria Strandvik / Yle

Stefan Holmström har varit chefredaktör för Loviisan Sanomat i ungefär en vecka efter att Arto Henriksson gått i delpension. Flytten tillbaka till Östnyland känns bra.

Stefan Holmström tog över posten som chefredaktör för Loviisan Sanomat måndagen den första augusti. Holmström har tidigare jobbat som chefredaktör vid Borgåbladet och Östra Nyland och är nu tillbaka i regionen efter att ha jobbat i Åbo under några års tid.

Yle Östnyland träffar honom utanför Loviisan Sanomats redaktion en solig morgon, en vecka efter att han tagit över efter Arto Henriksson som gått i delpension.

– Det känns bra att vara tillbaka. Det är jätteskönt helt enkelt, säger Holmström.

Loviisan Sanomats skylt i Lovisa.
Bildtext Tidigare i sommar jobbade Stefan Holmström som sommarredaktör på Loviisan Sanomat för att bekanta sig med den nya arbetsplatsen.
Bild: Maria Strandvik / Yle

Att få pyssla på gården i Valkom med diverse gårdsuppgifter efter en jobbdag är avslappnande för den nya chefredaktören. Han brukar också plocka mycket röda vinbär i trädgården.

Den första veckan som chefredaktör beskriver han som smått kaotisk, som det ofta kan vara då man börjar på ett nytt jobb och det finns mycket nytt att hålla koll på.

Tidigare under sommaren jobbade han några veckor som sommarredaktör på tidningen för att få en inblick i hur allting fungerar och hinna bekanta sig med de kommande uppgifterna.

Att jobba på en lokaltidning i Lovisa skiljer sig mycket från att göra det i Åbo. Tröskeln till att ta kontakt med dem som jobbar på redaktionen är betydligt lägre i en småstad, har Stefan Holmström märkt.

– Jag kan egentligen inte gå någonstans utan att träffa på folk som redan vet vem jag är, berättar Holmström.

Lovisa kyrka.
Bildtext I en mindre stad som Lovisa är tröskeln för att ta kontakt med journalister låg.
Bild: Maria Strandvik / Yle

– Det kanske är lite klichéartat att säga men som journalist är man nästan alltid på jobb, på både gott och ont. Det är klart att man möter människor var som helst, när som helst och att det kan ha en jobbkoppling.

En gång i somras, då han råkat parkera bilen lite snett vid en matbutik, anmärkte en äldre man humoristiskt: "Jaha, det är så här chefredaktörer parkerar?"

Nyligen knackade ett par på och stegade in i hans hus då dörren stod på glänt efter att han hängt ut tvätten på gården, eftersom de ville diskutera aktuella frågor i Lovisa med honom.

– Skillnaden från Åbo är enorm, där bodde jag på sjätte våningen med dörrkod utan att någon visste var jag befann mig.

Att gå från redaktör och ledarskribent vid Åbo Underrättelser till chefredaktör vid Loviisan Sanomat är en av de största kontrasterna i journalistvärlden i Svenskfinland, tycker Holmström.

Enligt honom var det många i Åbo som inte ens visste om lokaltidningen, medan Loviisan Sanomat spelar en stor roll i sitt område.

Många aktuella ämnen i regionen

Jobbet på den finskspråkiga tidningen har inneburit ett byte av arbetsspråk, vilket känns naturligt för Stefan Holmström som gick i finskt dagis och läste mycket böcker och serietidningar på finska som barn.

I Lovisa och Lappträsk finns det en hel del aktuella ämnen för tillfället. Holmström nämner bland annat hur den världspolitiska situationen påverkar kommunernas ekonomi och hur det konkret syns i människors vardag, samt hur samhället kommer att se ut efter coronapandemin.

– Sedan förstås det människonära. Att berätta om staden och omgivningen genom trevliga människor och personporträtt, säger Stefan Holmström.