Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Tjuvar orsakade tågkaos – kapade kabel som visade sig vara fiberoptisk och inte koppar

Från 2022
Uppdaterad 09.08.2022 13:51.
Ett tåg kör över en bro. I förgrunden står maskiner och verktyg och kablar syns.
Bildtext Tågen går igen över bron i Lempäälä. Arkivbild.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Natten till i måndags kapades ett antal fiberoptiska kablar i Lempäälä. Det fick tågtrafiken mellan Tammerfors och Riihimäki att stanna, men polisen är de två tjuvarna på spåren.

Under midsommarhelgen blev järnvägsbron vid Lempäälä ökänd i Finland, eftersom broarbetet tog längre än beräknat och orsakade flera dygn av tågkaos.

Natten till måndag stannade trafiken mellan Tammerfors och Riihimäki upp igen. För andra gången under sommaren var det banarbetet vid Lempäälä som var den sjuka punkten.

Den här gången var det ändå inte VR:s eller entreprenörens fel, utan tjuvar som var i farten. Polisen tror nämligen att två personer som filmades av en övervakningskamera medan de kapade fiberoptiska kablar vid brobygget var ute efter koppar.

Först misstänktes ofog ligga bakom kapandet av kablarna, men i dag meddelade polisinrättningen i Inre Finland att två personer som rörde sig i en skåpbil har fastnat på band när de kapar kablarna och att man misstänker stöldförsök.

Kablarna låg alltså ovan jord och tillgängliga för de presumtiva tjuvarna på grund av brobygget.

Ingen koppar, bara stor skada

Efter att ha kapat kablarna gav sig de två personerna iväg från bygget och polisen antar att stöldförsöket kom av sig eftersom kablarna visade sig vara fiberoptiska och därmed inte innehålla koppar.

Polisen uppger att samma personer och skåpbilen en halv timme efter kabelkapningen i Lempäälä var inblandade i ett annat misstänkt brott vid gränsen mellan Vesilahti och Lempäälä. I det senare fallet ska en stöld ha ägt rum.

Båda händelserna har polisanmälts och brottsrubriceringen för det som hände vid järnvägsbron är alltså i det här skedet stöldförsök. Men polisen konstaterar att rubriceringen kan ändras när utredningen fortskrider.

Det kan också bli frågan om skadestånd. Polisen konstaterar att kapandet av kablarna orsakade betydande skada, eftersom det stoppade tågtrafiken på hela banavsnittet.