Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Vapenhandlare William Wadstein: Unik ammunitionsbrist gör det utmanande för jägare att få tag på vissa patroner

Uppdaterad 10.08.2022 07:04.
Porträtt på vapenhandlaren William Wadstein. Han står framför flera vapen i sin affär.
Bildtext Vapenhandlaren William Wadstein påpekar att den utbredda bristen på patroner inte är något han tidigare har upplevt under sin drygt 50-åriga karriär.
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Det råder brist på en hel del patroner, till följd av att ammunitionsfabriker på sistone har tillverkat mer till kriget i Ukraina och till flera länder som har ökat sin försvarsbudget.

– Läget är för tillfället svårt för flera privatpersoner och handlare. Det är många tillverkare som inte kan leverera, eller så har de flera månaders leveranstider.

Det säger vapenhandlaren William Wadstein, i sin vapen- och ammunitionsaffär i Helsingfors centrum. Han har jobbat här ända sedan år 1970.

Wadstein berättar att han själv på sistone har haft problem med att köpa in flera slags patroner – också en del av de vanligaste jaktpatronerna. Läget är unikt, och inget han har upplevt tidigare.

– Jag kan berätta att jag ville beställa en viss sorts kaliber 308-patron, från en av våra stora inhemska tillverkare. Och jag fick till svar att den här tiden och det här året får jag inte någonting. Det går till nästa år.

Tillgången på ammunition var redan sämre än normalt före kriget i Ukraina, när den globala komponentbristen som uppstod under början av coronatiden också drabbade tillverkningen, samtidigt som många ville jaga mer.

Jägarförbundet: Hamstra inte patroner

Lite före Svenska Yles besök i Wadsteins butik kom en kund från Åbo för att köpa så mycket som sju lådor patroner. Kunden uppgav att de var slut i Åboland.

Jussi Partanen på Finlands jägarförbund bekräftar att det råder brist på en hel del ammunition för tillfället. Han känner också till att det har lett till hamstring – något förbundet avråder ifrån.

– Det skulle vara viktigt att jägare nu bara köper de patroner de kommer att behöva under den närmaste tiden, och att man inte hamstrar. För annars kan många bli utan, påpekar han.

Särskilt så kallad träningsammunition kan det ställvis råda stor brist på.

Det förekommer alltså lokala utmaningar i tillgången på patroner men på nationell nivå är läget ändå inte så illa, säger Mika Hjort, som är vd på ett finländskt företag som importerar ammunition.

– Om man tittar på hela landet så har vi ammunition i butikerna och hos jägarna. Jaktsäsongen blir rätt så normal. Kanske några luckor kan det bli med vissa märken och vissa storlekar eller modeller på ammunition, men i det stora hela tror jag att läget är riktigt hyfsat, och inom de närmaste veckorna kommer det att bli ännu bättre, kommenterar han.